Zaštita osoba starije životne dobi

Foto: Ilustracija

U Udruzi umirovljenika grada Đurđevca održan je jučer sastanak na temu zaštite osoba starije životne dobi. Načelnik Policijske postaje Đurđevac članovima udruge umirovljenika prezentirao je problematiku koja je izražena u posljednje vrijeme, upoznao ih s raznim modalitetima prijevara, krađa, iznošenjem lažnih prilika i osobnih podataka u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, a gdje je ugrožena skupina upravo populacija u „zlatnim godinama“.

Naglašeno je kako građani često naručuju razne proizvode, uplaćuju novac na fiktivne račune počinitelja ovih kažnjivih radnji, a koji nastoje iskoristiti zadobiveno povjerenje i životnu dob kako bi na ovaj način stekli protupravnu imovinsku korist.  Posebice je skrenuta pozornost kako su najugroženije osobe koje žive same, a počinitelji ih „posjećuju“ uglavnom po dvoje ili troje, gdje jedan raznim načinima nastoji odvlačiti pozornost, dok ostali iskorištavaju situaciju, pregledavaju i pronalaze vrijedne predmete i novac koji neopaženo odnose iz kuća.

Članovima udruge podijeljen je letak „Zaštita u zlatnim godinama“, upućeni su u mjere  samozaštitnog ponašanja te pozvani na suradnju i obavješćivanje policije o uočavanju osoba koje bi mogle biti počinitelji navedenih djela. Također su upućeni da pokušaju zapamtiti izgled takovih osoba, eventualno zapisati registarske oznake njihovih vozila i sve druge detalje koji će pomoći u pronalasku mogućih počinitelja, ali i u prevenciji ovakvih kažnjivih radnji.



Pisane vijesti