U Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj obilježen Dan policije

Foto: PU sisačko-moslavačka

Obilježavanje Dana policije i proslava nebeskog zaštitnika hrvatskih policajaca svetoga Mihovila upriličeno je danas u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj.

Proslava ovog, za sve policajce možda i najvažnijeg dana, započela je u jutarnjim satima okupljanjem uzvanika u prostorijama Interventne jedinice policije u Sisku gdje je načelnik policijske uprave Marko Rašić, s članovima svog kolegija i načelnicima policijskih postaja, upriličio svečani domjenak i primio goste. 

Uz članove obitelji poginulih policajaca Policijske uprave sisačko-moslavačke, nazočni su bili zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije Andrija Rudić, gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić, predstavnici pravosuđa, predstavnici hrvatske vojske i svećenstva, kao i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na samom početku načelnik Rašić je u svom govoru istaknuo kako je ovo prigoda da se prisjetimo svih naših kolega, prijatelja i suboraca koji su tijekom Domovinskog rata poginuli u obrani Domovine. „Koliki je njihov doprinos govori činjenica da su iz ove Policijske uprave poginula 92 hrvatska redarstvenika, šestoricu još uvijek tražimo, a danas se prisjećamo i petorice naših kolega koji su poginuli obavljajući redovne policijske poslove. Njihove žrtve nas obvezuju da čuvamo dragu nam Domovinu Hrvatsku te da svoje svakodnevne zadaće obavljamo časno i profesionalno, upravo njima na slavu i ponos“ rekao je Rašić. Iskoristio je prigodu i svim suradnicima kao i građanima zahvalio na pomoći koju pružaju policiji u zajedničkim preventivnim projektima koje zajednički provodimo, a koji u mnogo čemu podižu kvalitetu življenja u našoj županiji. Posebno se zahvalio Sigurnosno obavještajnoj agenciji i Državnom odvjetništvu na suradnji i pomoći koju pružaju u našem svakodnevnom poslu. Istaknuo je kako bilježimo pozitivne trendove u svim segmentima našeg rada, ali i u svakodnevnom operativnom radu. Na kraju je svim djelatnicima Policijske uprave čestitao Dan hrvatske policije i zaželio im mnogo uspjeha u budućem radu te zdravlja i sreće u privatnom životu.

Čestitajući Dan policije zamjenik županice Andrija Rudić djelatnicima policije je čestitao na dosad dobro obavljenom poslu. Rekao je da je policijski posao jedan od najvažnijih poslova u spektru javnih službi. „Posao policajca je vrlo težak, svakodnevni rad s ljudima je vrlo težak, dolaziti u situacije u kojima se treba znati dobro postaviti te svakodnevno biti psiholog i pun razumijevanja“ rekao je Rudić. Istaknuo je da je policija u najteže vrijeme bila prva koja je stala na prag Domovine te kada je trebalo reći ne nečemu što je prijetilo opstojnosti hrvatskog naroda i države. Naglasio je kako je pred policijom i velika odgovornost s obzirom na dolazak Schengenskog režima te izrazio nadu da će policija i bit dalje jamac sigurnosti u našoj županiji.

Nakon svečanog domjenka ispred središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac u Sisku položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je vojno-redarstveni kapelan don Milenko Majić predvodio prigodnu molitvu.

Potom je u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa sisački biskup, mons. dr. Vlado Košić predvodio svetu misu zadušnicu za sve poginule i nestale pripadnike Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Na postavljenim štandovima na sisačkoj gradskoj šetnici građani su mogli razgledali izloženu opremu i tehniku kojom se u svom svakodnevnom radu koriste policijski službenici, a unatoč kiši posjet osnovnoškolske djece posebno nas je razveselio.