Obilježavanje Dana policije u PU međimurskoj

Foto: PU međimurska i ilustracija

Od samostalnosti Republike Hrvatske, svakog 29. rujna na dan Svetog Mihovila, zaštitnika hrvatske policije, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske obilježavaju Dan policije.

Povodom obilježavanja Dana policije u Policijskoj upravi međimurskoj održan je niz vrijednih aktivnosti.

U razdoblju od 19. do 29. rujna povodom Dana policije u Policijskoj upravi međimurskoj održana je preventivna akcija „Dani policije 2012.“, u cilju povećanja razine opće sigurnosti, s posebnim usmjerenjem na podizanje subjektivnog osjećaja sigurnosti svih građana te medijskog promoviranja aktualnih preventivnih akcija, kao i poticanja društvene zajednice na prevenciju svih kažnjivih ponašanja. U sklopu akcije u suradnji s Vijećima za prevenciju gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća te predstavnicima lokalnih vlasti u mjestima Kotoriba, Prelog, Domašinec, Podturen, Mursko Središće, Orehovica, Mala Subotica, Pribislavec i Nedelišće održani su informativni punktovi. Također, u sklopu preventivnih aktivnosti obilježen je „Europski tjedan kretanja“ gdje je Pododsjek za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave međimurske proveo dvije preventivne akcije „Sigurno kretanje prometnicama“ i „Sigurno i vješto u prometu“.

U ponedjeljak, 24. rujna od 8 do 12 sati, u prostorijama Policijske uprave međimurske održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Tijekom akcije odazvalo se 78 dobrovoljnih davatelja krvi. 

U četvrtak, 27. rujna na grobove poginulih policajaca načelnici policijskih postaja položili su vijence.

U petak, 28. rujna u jutarnjim satima, počela je proslava i obilježavanje Dana policije i njezina zaštitnika. Načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić, priredio je prijem obitelji poginulih i nestalih branitelja. Potom je ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima u zgradi policije izaslanstvo policije i Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Čakovec položilo vijence i zapalilo svijeće te kod centralnog križa na čakovečkom groblju u Mihovljanu. U crkvi Sv. Nikole Biskupa u Čakovcu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje održana je Sveta misa zadušnica. U organizaciji Policijske udruge IPA-Međimurje, u caffe baru "Littera", otvorena je humanitarna likovna izložba s ciljem prikupljanja sredstava za podizanje spomen parka u Gornjem Kuršancu, u spomen na poginule međimurske policajce. Potom je u Centru za kulturu Čakovec uslijedila svečana akademija na kojoj su nazočili članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, predstavnici lokalne samouprave, pravosuđa, inspekcija, školstva, predstavnici policijskih uprava iz Republike Slovenije i Republike Mađarske, bivši i sadašnji policijski službenici Policijske uprave i mnogi drugi.

Načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić, u svom je govoru naglasio je da ovaj Dan policije obilježavamo u mirnoj i tolerantnoj atmosferi, te kako je stanje sigurnosti na području Policijske uprave međimurske i dalje na zavidnoj i zadovoljavajućoj razini. Nisu evidentirana kaznena djela ili kršenje javnoj reda i mira koje bi u većoj mjeri izazvala uznemirenost građana. Spomenuto dobro stanje rezultat je dobrog rada svih djelatnika policije, ali i suradnje s lokalnom zajednicom. Također spomenuo je i probleme policije - povećani broj imovinskih delikata koje čine mahom recidivisti, a upravo na sprječavanju takvih kaznenih djela u budućem će radu međimurska policija posvetiti mnogo više pozornosti. Inzistirati će se na povećanju otkrivačke djelatnosti u domeni takozvane crne brojke kriminaliteta, osobito kod suzbijanja kaznenih djela vezanih uz zlouporabu opojnih droga te onih gospodarskog i organiziranog kriminala. U policijskoj službi će biti birani isključivo najbolji kandidati, a sve s ciljem da se dodatno poboljša sigurnosna situacija u našem kraju. U svom je govoru izvijestio i o prometnoj statistici. U prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen je pad ukupnog broja prometnih nesreća i osoba ozlijeđenih u njima, no nažalost povećan je broj nesreća sa smrtnim ishodom zbog čega će se svakako povećati represivna djelatnost vezana uz prekoračenje brzine kao i prekomjernog uživanja alkohola. U domeni graničnog režima u vrijeme turističke sezone nisu zabilježeni veći problemi, dok će se u narednom razdoblju policijski službenici dodatno educirati o šengenskom režimu prelaska državne granice koji nam predstoji.

Gradonačelnik Branko Šalamon i župan Ivan Perhoč na svečanosti su također izrazili zadovoljstvo stanjem sigurnosti u našem kraju i suradnjom s policijom.

Temeljem zaključka Kolegija načelnika Policijske uprave međimurske, za iznimne rezultate rada, te osobno angažiranje, učinkovitost, profesionalnost i stručnost u obavljanju policijskih zadaća usmeno su pohvaljeni MARIO DEDUŠ, policijski službenik Policijske postaje Čakovec, TOMISLAV MOLNAR, policijski službenik Interventne jedinice policije, DANIJEL VUK, policijski službenik Grupe za gospodarski kriminalitet Odjela kriminalističke policije, SANJA PFEIFER, stručni savjetnik – analitičar u Uredu načelnika i INSPEKTORAT UNUTARNJIH POSLOVA Policijske uprave međimurske.

Također, temeljem zaključka Kolegija načelnika, upućena je usmena zahvala Udruzi ZORA za nenasilje i ljudska prava, za pruženu pomoć i suradnju u realizaciji preventivnih aktivnosti.

Tijekom svečane akademije u prigodnom programu svečanost obilježavanja Dana policije uveličali su međimurski etno pjevač Mirko Švenda Žiga i učenici I. osnovne škole Čakovec, Ana Krčelić, Mihaela Lesjak i Hrvoje Novak sa prigodnom recitacijama.

Tradicionalno, u petak, 28. rujna povodom obilježavanja Dana policije u posjet Policijskoj postaji Mursko Središće došla su djeca iz dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Murskog Središća. U posjet je došlo 24 djece u dobi od 5 i 6 godina sa svojim tetama. Policijski službenici djecu su rado prihvatili i poveli u obilazak postaje, te ih počastili slatkišima.