Obavijest: Upozorenje građanima o računalnom virusu

Foto: MUP

U posljednjih nekoliko dana učestali su pozivi građana MUP-u da su platili 500 kuna i da mole da im se otključa računalo jer je isteklo 72 sata i da nisu radili nikakve kriminalne radnje, a pozivajući se na to da su dobili poruku od Ministarstva unutarnjih poslova.

Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava. U ovom slučaju radi se o trojan virusu tzv. GVU Trojan koji radi otmicu računala.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (Task Manager), registryu i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji. U nastavku vam dajemo upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka:

  • pokrenuti računalo u 'Safe modu';
  • držati pritisnutu tipku 'F8'; odabrati strelicama 'Safe mode with Networking' te pritisnuti tipku 'Enter';
  • prijaviti se na računalo;
  • pokrenuti Internet Explorer i skinuti program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti skeniranje računala;
  • po završetku ponovno pokrenuti računalo.

www.mup.hr