Dani „Martinja“ – pojačane mjere nadzora sudionika u prometu

Foto: ilustracija

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta Martinja koji se slavi 11. studenog, temeljem iskustava prethodnih godina očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića i potom sudjelovati u prometu. Posebno se to odnosi na vozače motornih vozila.

Na spomenuto ukazuju i statistički pokazatelji prethodnih godina. Naime, u dane proslave Martinja 2011. godine zatečeno je 39 vozača da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, 2010. godine zatečen je 41 vozač, a 2009. godine 49 vozača. Također, tih dana dogodilo se šest prometnih nesreća s materijalnom štetom a sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola, dok su se 2010. godine dogodile dvije prometne nesreće u kojima je jedan od vozača bio pod utjecajem alkohola, a 2009. godine pet prometnih nesreća.

Shodno navedenom, Policijska uprava karlovačka će posebno u razdoblju od 09. do 11. studenog 2012. godine provoditi pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako  bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine.

Skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu, posebice vozačima, da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića. Ujedno im savjetujemo da koriste alternativne načine prijevoza, da ih vozi osoba koja nije pod utjecajem alkohola ili da koriste javni gradski prijevoz ili taxi prijevoz.

Nadamo se da će građani uvažiti naše savjete kako bi ovogodišnja proslava Martinja protekla bez većih stradavanja u prometu.