Mjesec borbe protiv ovisnosti

Foto:ilustracija

Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice. 

Što je to droga?

Opojna droga jest svaka tvar prirodnoga ili umjetnoga podrijetla, uključivši psihotropne tvari, uvrštene u Popis opojnih droga i psihotropnih tvari (NN br. 163/04; 48/05; 2/10 i 19/11). 

Što je to ovisnost?

Ovisnost jest stanje neodoljive potrebe (psihičke ili fizičke) za uporabom opojne droge. 

Ovisniko drogi jest osoba koja se uporabom droge dovela u stanje ovisnosti. 

Povremeni uzimatelj droge jest osoba koja jednokratno, prigodno ili povremeno uzima droge, a kod koje se još nije razvilo stanje ovisnosti. 

Vrste droga:

PSIHOSTIMULANSI

Psihostimulansi mogu potencirati antisocijalno i agresivno ponašanje. Pri uporabi velikih količina mogu uzrokovati psihotične reakcije koje je teško razlikovati od shizofrenih epizoda. Oni pobuđuju aktivnost mozga i imaju jak utjecaj na srce i krvne žile čime podižu krvni tlak i ubrzavaju rad srca što može dovesti do srčanog aresta ili moždanog udara. 

HALUCINOGENI

Halucinogene droge mijenjaju doživljaj vanjskog svijeta tj. percepciju. Način na koji osobe vide, čuju, osjećaju i doživljavaju stvari oko sebe potpuno je izmijenjen, pa tako ova sredstva izazivaju vidne, slušne i osjetilne halucinacije koje u nekim slučajevima mogu potrajati satima, a ponekad čak i danima te mogu biti izuzetno neugodne. Bitno je naglasiti da se halucinacije u nekim slučajevima mogu ponavljati cijeli život, što nazivamo flash-backovima. Halucinogeni su posebno opasni za osobe s mentalnom bolešću jer se konzumacijom istih psihičko zdravlje može iznimno pogoršati. 

DEPRESORI

Depresori su supstance koje usporavaju i potiskuju rad mozga i živčanih stanica. Oni usporavaju reakcije i mišljenje, uzrokuju pospanost, usporavaju tjelesne funkcije i dovode do stanja letargije. Prilikom dugotrajne upotrebe dolazi do privikavanja i traženja većih doza.  Depresori imaju snažan utjecaj na centar za disanje pa mogu izazvati respiratorni arest tj. prestanak disanja. 

INHALANTI

Inhalanti su isparavajuće supstance koje stvaraju kemijske pare koje se mogu udisati s ciljem da bi se izazvao psihoaktivni učinak. Pod inhalante spada veliki broj kemikalija koje su pronađene u stotinama različitih proizvoda i koji se ne mali broj puta nalaze u domaćinstvu za svakodnevnu uporabu. Prema nekim klasifikacijama postoje četiri kategorije inhalanata, a to su: 

 Kako prepoznati osobu koja je konzumirala inhalante?

  • miris po kemikalijama
  • sakrivene prazne bočice od boja i ljepila, krpe namočene u kemikalije
  • ošamućenost i dezorijentiranost
  • manjak apetita
  • nerazgovijetan govor i mumljanje
  • loša koordinacija pokreta, razdražljivost 

Dugotrajno udisanje visoko koncentriranih kemikalija u otapalima ili aerosol sprejevima može izazvati nepravilan i ubrzan rad srca koji može dovesti do zastoja srca i smrti u roku od nekoliko minuta. Taj sindrom poznat je pod nazivom „sindrom iznenadne smrti“ i može se javiti nakon samo jednog udisanja od strane zdravog čovjeka. 

Štetni učinci najčešće korištenih droga

MARIHUANA 

Smanjena motivacija, paranoja i zabrinutost, snene oči, suhoća usta, ubrzano kucanje srca, povećan apetit, povišen krvni tlak, oslabljen imunološki sistem, smanjena seksualna želja i broj spermija (M), neredovni menstrualni ciklus i oštećenje ploda (Ž). 

INHALANTI 

Trajno oštećenje mozga, gubitak pamćenja, gubitak sluha, krvarenje iz nosa, gubitak osjeta mirisa, usporen govor, gušenje, nepravilno kucanje srca, mučnina, povraćanje, oštećenje jetre, oštećenje bubrega, grčevi i slabost mišića, bolovi u predjelu trbuha, nevoljno uriniranje i defekacija, usporen razvoj koštane srži.

ECSTASY 

Oštećenje mozga, ovisnost, paranoja, depresija, zamagljen vid, znojenje, žmarci, nesvjestica, ubrzan rad srca, povišen krvni tlak, oštećenje jetre, gubitak apetita, povraćanje, oštećenje bubrega, povišena tjelesna temperatura, toplotni udar, mučnina, napetost mišića. 

AMFETAMIN (SPEED) 

Širenje zjenica, nesanica, proljevi, drhtavica, mršavljenje, vrtoglavice, uznemirenost, panika, grčevi u trbuhu, bolovi u prsima i ubrzan rad srca, tjelesni i psihički kolaps. 

LSD 

Proširene zjenice, povećana temperatura, dezorijentacija, zbunjenost, umor, psihička napetost i uznemirenost. 

HEROIN 

Oštećenje mozga, ovisnost, predoziranje, vlažne oči, oslabljen vid, nadražene nosnice (usljed ušmrkavanja), znojenje, žmarci, plitko disanje, infekcije (HIV, hepatitis), gubitak apetita, povraćanje, oštećenje jetre, rane od uboda, krvni ugrušci, bolovi u predjelu trbuha, mučnina, opstipacija, pobačaji, prijevremeni porodi, oštećenje ploda (Ž), bolovi u kostima, grčevi mišića.

KOKAIN

Oštećenje mozga, ovisnost, moždani i srčani udar, zamagljen vid, oštećenje i deformacija nosne pregrade, bolovi u grlu, gubljenje daha, srčani udar, nepravilno kucanje srca, gubitak apetita, oštećenje jetre, mučnina, grčevi, visok krvni tlak, smanjena seksualna želja i broj spermija (M), neredovit menstrualni ciklus i oštećenje ploda (Ž). 

ČETIRI OPASNA KORAKA!

Prva faza: proba

Drogu uzimaš da bi probao njezine učinke, ili te na to netko nagovorio. Netko samo na tome i ostane, ali netko će za narkotikom posegnuti i drugi, treći, i tko zna koji put. 

Druga faza: sve češće s drogom

Probao si, možda ti se svidjelo, zašto ne bi još koji put? I sve češće uzimaš drogu, u društvu, za dobro raspoloženje. Pritom na to trošiš i sve više novca. Sve ti se još uvijek čini bezopasnim, računaš na to da možeš prestati kad god hoćeš. 

Treća faza: navika

Iz druge, vrlo je lako skliznuti u treću fazu. Već vrlo štetnu i vrlo opasnu. Postaješ zaokupljen drogom. Uzimaš je i zbog toga da bi se lakše nosio sa životnim problemima. Zanemaruješ svoje dnevne obaveze, gubiš dah u školi, na poslu, ostaješ bez starih prijatelja, krećeš se u novom društvu, društvu narkomana. Sada je već teško odustati. Na kraće ćeš vrijeme možda i prestati uzimati drogu, ali prva prigoda ili prvi problem na koji naletiš, opet te vraća njoj. Postaješ svjestan da to što radiš nije dobro, ali jednostavno nisi u stanju prekinuti, što ti još dodatno ruši samopoštovanje. 

Četvrta faza: ovisnost

U toj, najopasnijoj i najštetnijoj fazi, svojim životom ne vladaš ti, nego droga. Ona ti je važnija od svega, zbog nje zanemaruješ sve ostalo, bez nje više ne možeš. Nema šanse da završiš školu, nađeš ili zadržiš posao. Droga ti više ne pruža baš nikakvo zadovoljstvo, ali je jednostavno moraš uzimati. Vrtiš se u začaranom krugu: od problema koje je izazvala droga bježiš uzimajući baš tu drogu. Ovisnost o drogi manifestira se u svim područjima života. Ovisnik zanemaruje obaveze, neprimjereno se ponaša. Mijenja mu se i društveni život, gubi prijatelje, a do napetosti i sukoba dolazi i u obitelji. 

Dobro razmisli isplati li se ući u takav rizik. Posljedice, na koje kasnije više ne možeš utjecati, mogu biti vrlo teške. Želiš li da se to i tebi dogodi?