Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 23. do 26. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 23. do 26. studenoga,  na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

U tom razdoblju zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom, a jedna osoba je teže ozlijeđena. Do prometnih nesreća je došlo uslijed nepropisnog pretjecanja, nedovoljne udaljenosti, oduzimanja prednosti prolaska i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 89 prometnih prekršaja, od čega 16 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, 15 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 10 nekorištenja sigurnosnih pojaseva, devet upravljanja vozilima bez upaljenih svjetala, osam oduzimanja prednosti prolaska, tri upravljanja tehnički neispravnim vozilima, tri nepropisna korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, dva upravljanja vozilima prije stjecanja prava i drugi prekršaji. Iz prometa je isključeno šest vozila i 20 vozača.

Tijekom vikenda utvrđena su i dva kaznena djela „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, zbog kojih su nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijete kaznene prijave.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 23. studenoga, u 23.20 sati u Starogradskoj ulici u Starigradu, kada je 40 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,64 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen. Protiv vozača je na Prekršajnom sudu u Koprivnici proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 2 000 kuna, kaznom zatvora od 30 dana, uvjetno na 6 mjeseci i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u nedjelju, 25. studenoga, u 7.22 sati na Varaždinskoj cesti u Koprivnici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 113 km/h, iako je najveća brzina kretanja prometnim znakom ograničena na 70 km/h.

U posebne prostorije do otrježnjenja bilo je smješteno 11 osoba, dok je šest osoba uhićeno. Protiv šest vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni  kaznama zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru predana je jedna osoba.