Đurđevac: Održane radionice „Zdrav za 5“

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U srijedu, 12. prosinca, od 8 do 12.30 sati, u prostorijama Doma zdravlja Đurđevac, Školska medicina, održane su radionice u sklopu projekta „Zdrav za 5“. 

Radionice na temu „Bolesti ovisnosti, rizici, te zdravstveni aspekti zlouporabe alkohola“ održane su od strane liječnice u školskoj medicini Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije gosp. Jasenke Vuljak Vulić i gosp. Sanje Zbodulja, više medicinske sestre, a u prisutnosti policijskih službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave. 

Održane su ukupno četiri radionice na kojim je bilo oko 90 učenika 8. razreda OŠ „Grgura Karlovčana“ Đurđevac. 

Gosp. Jasenka Vuljak Vulić predstavila je Projekt, te istaknula važnost prevencije od najranije dobi. Nužno je promijeniti stavove i štetne navike o ovisnostima (pušenje, alkohol, droga), zaštiti osobnog i tuđeg zdravlja, te zaštiti okoliša i prirode. Također, važno je usvajanje zdravog načina života. 

Učenici su upoznati da u drugom školskom polugodištu slijede radionice „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“, a koje će odraditi policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke. 

Gosp. Sanja Zbodulja na zanimljiv je način predočila učenicima cjelokupnu problematiku vezanu uz konzumaciju alkohola, te kroz primjere iznijela zaključke:  tko pije alkohol nije privlačniji suprotnom spolu, tko pije alkohol nije sretniji, cilj pijenja nije napiti se, pijenje alkohola u mladosti štetno utječe na dugoročno zdravlje, pijana osoba češće upada u opasne situacije, pijenje alkohola ne dovodi do boljeg slaganje s prijateljima, droge povećavaju efekte konzumacije alkohola i tko često pije, koristi alkohol kao sredstvo za rješavanje problema. 

Mladi se često susreću s vršnjačkim pritiskom od strane prijatelja s ciljem da učine nešto što ne žele ili se za to ne osjećaju spremnima - važno je znati kako reći NE. Također, učenici su upoznati s znakovima stresa i načinima rješavanja istog.