Božić na Haitiju

Želeći napraviti nešto lijepo i korisno povodom blagdana naši su dečki osigurali poklone i za mališane iz sirotišta na sam Božić organizirali cjelodnevno druženje začinjeno roštiljem, nogometom, zabavom i radosnim dječjim smijehom.  

Policijski službenici Damir Martinčević, Zoran Brezak, Marinko Mišura, Tihomir Svatoš i Nenad Tuškanac, članovi hrvatskog policijskog kontingenta u UN misiji na Haitiju-MINUSTAH, začinili su ovaj Božić gestom koja će ostati u trajnom sjećanju njima, ali i, što je vjerojatno važnije na nekoj ljestvici dobrote i vrlina, 48 djece iz sirotišta „Kardinal Alojzije Stepinac“ u Bon Repos, Port-Au-Prince.

Želeći napraviti nešto lijepo i korisno povodom blagdana, a potaknuti strahotama uzrokovanim razornim potresom 2010. godine, naši su dečki stupili u kontakt sa Croatian Relief Services te osigurali poklone i za mališane iz spomenutog sirotišta na sam Božić organizirali cjelodnevno druženje začinjeno roštiljem, nogometom, zabavom i radosnim dječjim smijehom. Uloge su bile pomno raspodijeljene, tako da se Zoran Brezak, prema riječima ostalih, iskazao za roštiljem, u nogometnu se zvijezdu prometnuo Damir Martinčević, dok su Marinko Mišura i Tihomir Svatoš briljirali kao glavni zabavljači djece, njihovih teta i Terese Scanlan, miss Amerike 2011. i porijeklom Hrvatice, koja također pomaže u sirotištu. Nenad Tuškanac zbog radnih obaveza nije nažalost mogao prisustvovati ovom činu dobrote.   

Inače, sirotište „Kardinal Alojzije Stepinac“ otvoreno je 2010. godine nakon potresa, a trenutno u njemu boravi 48 djece u dobi od 18 mjeseci do 13 godina, o kojima brinu voditeljica Sandra Stanić, rodom iz BiH, Zagrepčanka Elizabeta Lepinčić i Amerikanka Jenny Murphy. Sirotište se financira iz donacija, djevojkama u njihovoj cjelodnevnoj brizi o mališanima pomažu i tri Haićanke, a povremeno i osobe koje žele posvojiti dijete. Osnovala ga je neprofitna humanitarna organizacija Croatian Relief Services iz New Yorka, koju je pak 1992. godine osnovao fra Giordano Belanich, fratar hrvatskih korijena, radi pomoći žrtvama rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Završetkom rata na našim prostorima, fratar je uključivanjem i drugih područja na kojima je ugroženom stanovništvu neophodna neka vrsta pomoći, proširio projekt.      



Pisane vijesti