Najava preventivne akcije "Manje oružja, manje tragedija"

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP), od 2007. godine provodi kampanju "Manje oružja, manje tragedija" s glavnim ciljem senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja. U sklopu kampanje, dane 13. i 20. siječnja,od 9 do 11 sati,u Belici kod Zadružnog doma, policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, 

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP), od 2007. godine provodi kampanju „Manje oružja manje tragedija“ s glavnim ciljem senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja. U sklopu kampanje, dane 13. i 20. siječnja,od 9 do 11 sati,u Belici kod Zadružnog doma, policijski službenici Policijske uprave međimurske u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Belica, provesti će preventivnu akciju "Manje oružja, manje tragedija".

Tijekom akcije građane će na postavljenom informativnom štandu, koji će biti označen i opremljen promidžbenim materijalima akcije (plakati i letci), policijski službenici informirati o mogućnosti predaje ilegalnog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, bez straha od ikakvih sankcija, te štetnim posljedicama koje takva sredstva mogu prouzrokovati, a dijeliti će im letke i promidžbeni materijal koji je osigurao UNDP u RH. Ova akcija je preventivnog karaktera, a protiv osoba koje se u sklopu ove akcije odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava je vremenski neograničena.

Apeliramo na građane koji žele predati oružje,streljivo i eksplozivne tvarineka ga sami ne donose u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će takovo oružje ili eksplozivna sredstva preuzeti.

U Policijskoj upravi međimurskoj tijekom 2012. godine dragovoljno je predano sljedeće oružje, streljivo i eksplozivne tvari:

kategorija A

  • 2 komada dugog automatskog vatrenog oružja
  •  5816 komada rasprskavajućeg vatrenog oružja - 11 ručnih bombi, 1 mina i 5804 ostalih eksplozivnih sredstava i njihovih dijelova (upaljači i dr.)

kategorija B

  •  1 komad dugog poluautomatskog oružja (puške) i 4 komada kratkog oružja (pištolji, revolveri)

ostalo oružje, streljivo i eksplozivi

  •  2907 streljiva za dugo oružje
  •  1184 komada streljiva za kratko oružje
  •  3,46 kg eksploziva