Oprezno u prometu!

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama do srijede se očekuje pogoršanje vremenskih uvjeta, odnosno očekuju se kišne oborine koje će mjestimice prijeći u snijeg, što će biti posebno izraženo tijekom poslijepodnevnih sati utorkom i u noći s utorka na srijedu. Poradi spuštanja temperatura u večernjim i noćnim satima kolnici će mjestimice biti zaleđeni. Kako će uslijed kišnih, ali i snježnih padalina koje se očekuju, vidljivost biti smanjena, a kolnici mokri i skliski, ponegdje i zaleđeni, molimo sve sudionike da u prometu sudjeluju uz povećan oprez.

Posebno ističemo da su vozači motornih vozila dužni prilagoditi brzinu kretanja svog vozila stanju kolnika i gustoći prometa na cestama, odnosno smanjiti brzinu kretanja svojih vozila, te da su dužni povećati razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, ali i imati dovoljan razmak između svog vozila i vozila kojeg pretječu, odnosno pješaka kojeg obilaze. Ističemo nužnost pravovremene najave promjene smjera kretanja uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjerova. Naglašavamo da se prilikom vožnje unatrag trebaju upaliti sva četiri pokazivača smjera na vozilu.

Vozačima bicikala savjetujemo da za vrijeme nepogodnih vremenskih uvjeta ne sudjeluju u prometu, jer mokar i sklizak kolnik, kao i snijeg na kolniku, pridonose velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećava mogućnost pada i ozljeđivanje vozača. Također, apeliramo da prilikom upravljanja biciklima koriste reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću, te da za vrijeme vožnje na biciklima imaju upaljena prednja bijela i stražnja crvena svjetla na biciklima, kako bi  što bili uočljiviji.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret, te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Ističemo nužnost prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere da se ceste može sa sigurnošću prijeći, te upozoravamo na teške posljedice koje može imati naglo stupanje pješaka na kolnik na neosvijetljenim mjestima i između parkiranih vozila.

Roditelje molimo da djecu upute da se ne igraju na kolniku, da ne pretrčavaju kolnik i da koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze.