Od 84 prometne nesreće 31 prouzročili alkoholizirani vozači

Od navedene 84 prometne nesreće u 31 prometnoj nesreći ili 36,9 % vozači automobila su bili pod utjecajem alkohola. Od navedene 84 prometne nesreće u 31 prometnoj nesreći ili 36,9 % vozači automobila su bili pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

U protekla dva tjedna, točnije od 20. prosinca do 6. siječnja, na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirane su 84 prometne nesreće, od čega 24 s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe zadobile teške, a 32 osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u 60 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

Od navedene 84 prometne nesreće u 31 prometnoj nesreći ili 36,9 % vozači automobila su bili pod utjecajem alkohola.

Od 31 prometne nesreće koju su prouzročili alkoholizirani vozači, 24 su bile s materijalnom štetom, dok je u sedam nesreća s ozlijeđenim osobama 13 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Najviše nesreća u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola evidentirano je na području Siska – njih 11, zatim na području Petrinje – osam, na području Novske - četiri, na području Kutine - tri, na području Gline – dvije te na području Sunje, Hrvatske Kostajnice i  Gvozda – po jedna prometna nesreća.

Po danima najviše nesreća u kojima su sudjelovali alkoholizirani sudionici evidentirano je nedjeljom - osam, zatim utorkom - šest, četvrtkom i petkom - po pet, ponedjeljkom - četiri i subotom – tri nesreće.

Najviše prometnih nesreća u kojima su sudjelovali alkoholizirani vozači, njih devet, dogodilo se od 16 do 18 sati, zatim od 18 do 22 sata – osam, potom od ponoći do 5 sati – sedam, od 12 do 15 sati – četiri te od 6 do 8 sati – tri prometne nesreće.

Kod 12 vozača je utvrđena alkoholiziranost od 1,5 do 2 promila, kod 11 vozača alkoholiziranost je bila od 1 do 1,5 promila, kod tri vozača alkoholiziranost je bila od 0,5 do 1 promila, kod dva vozača alkoholiziranost je bila od 2 do 2,5 promila, kod jednog vozača alkoholiziranost je bila veća od 2,5 promila, dok su dva vozača odbila ponuđeni alkotest.

Prema dobnim skupinama najviše vozača pod utjecajem alkohola, njih sedam, bili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 35 godina,a također sedam vozača je bilo u dobnoj skupini od 51 do 60 godine, po pet vozača je bilo u dobnoj skupini od 18 do 24 godina te od 41 do 50 godina, četiri vozača su bila u dobnoj skupini od 25 do 30 godina, dok su tri vozača bila starija od 61 godine.

Najveća koncentracija alkohola od 2,88 promila utvrđena je kod 45-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je u 22. prosinca u Petrinji skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom.

S obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama naše Županije, policijski službenici će uz svoje redovne zadaće te uz sprječavanje i sankcioniranje i svih ostalih prekršaja, posebnu pažnju usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Ovim putem ponovno upozoravamo vozače kao i sve druge sudionike u prometu na činjenicu da je najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,5 promila. Posebno ističemo kako za mlade vozače (vozači u dobnoj skupini od 16 do 24 godine) vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Preporučujemo vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju automobilima, odnosno savjetujemo da tada njihovim vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu, i koja, naravno, nije konzumirala alkoholna pića. Ukoliko ne postoji mogućnost za određivanje „izabranog“ vozača, preporučujemo korištenje javnog prijevoza, taksi službe i slično.

Za spomenute prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna od 5 000 do 15 000 kuna za koncentracije alkohola iznad 1,5 promila te za odbijanje podvrgavanja ispitivanju alkoholiziranosti, od 3 000 do 5 000 kuna za koncentracije od 1 do 1,5 promila, dok je za koncentracije alkohola od 0,5 do 1 promil predviđena novčana kazna od 1 000 do 3 000 kuna.

Novčana kazna od 700 kuna za koncentracije do 0,5 promila predviđena je za „mlade vozače“, vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje te instruktore vožnje, dok je za bicikliste predviđena novčana kazna od 500 kuna za sve koncentracije iznad 0,5 promila.