Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 25. do 27. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno uključivanje u promet.

U nadzoru prometa utvrđeno je 159 prometnih prekršaja, od čega 31 upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 15 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, osam upravljanja tehnički neispravnim vozilima, sedam nepropisnih parkiranja, pet nekorištenja reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće, četiri upravljanja vozilima bez upaljenih svjetala, tri oduzimanja prednosti prolaska, tri upravljanja vozilima prije stjecanja prava, dva mlada vozača koja su upravljala osobnim automobilima jačine motora veće od 80 kW i dr.

Iz prometa je isključeno 35 vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 26. siječnja, u 22.20 sati u Ulici kralja Tomislava u Kloštru Podravskom, kada je 43 - godišnji vozač upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2,06 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje brzine kretanja utvrđeno je u petak, 25. siječnja, u 10.46 sati u Ulici Miklinovec u Koprivnici, kada je vozač upravljao brzinom od 96 km/h, iako je  brzina kretanja ograničena na 50 km/h.

U posebne prostorije do otrježnjenja bilo je smješteno devet vozača. Uhićeno je sedam  vozača, a protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, uvjetnim i bezuvjetnim kaznama zatvora i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora u bjelovarski zatvor predana je jedna osoba.

Tijekom noći 26./27. siječnja, od 21 do 5 sati na području policijske uprave provedena je akcija „Nadzora vožnje pod utjecajem alkohola i droga“. Izvršen je nadzor 182 vozača, a utvrđeno je 16 prekršaja, od čega 13 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Po koncentracijama, jednak je broj vozača sankcioniranih poradi upravljanja vozilima pod koncentracijama od 0,51 do 1,00 g/kg i od 1,01 do 1,50 g/kg – pet vozača. Pomoću uređaja „Cozart DDS“ izvršeno je testiranje četiri vozača na opojne droge u organizmu, kojom prilikom nije bilo pozitivnih reakcija.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.