Pogoršanje u stanju sigurnosti cestovnog prometa

Ukupan broj nastradalih osoba u odnosu na siječanj 2012. godine je smanjen, kao i broj teško i lako ozlijeđenih osoba, no broj smrtno stradalih osoba je znatno povećan.

 Foto: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u kraćem vremenskom intervalu (odnosno u siječnju tekuće godine), u segmentu smrtnog stradavanja, zabilježili su znatno pogoršanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Naime, tijekom siječnja 2013. godine na području PU vukovarsko-srijemske evidentirano je ukupno 56prometnih nesreća, od kojih, s poginulim osobama - 3 prometne nesreće, sa ozlijeđenim osobama -20 nesreća, te s materijalnom štetom 33 prometne nesreće.

U navedenim prometnim nesrećama ukupno su nastradale - 43 osobe, od toga - 4 osobe su smrtno stradale, teško su ozlijeđene 3 osobe, dok je lakše ozlijeđeno 36 osobe.

Uspoređujući broj prometnih nesreća u odnosu na siječanj 2012. godine, došlo je do smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća za 42 nesreće ili približno 43%. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama povećan je 3 nesreće (0-3), broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen je za 27 nesreća (47-20), a broj nesreća s materijalnom štetom smanjen je za 18 nesreća  (51-33).

Ukupan broj nastradalih osoba u odnosu na siječanj 2012. godine smanjen je za 58 osoba (101-43), broj poginulih osoba je povećan za 4 osobe (0-4), broj teško ozlijeđenih osoba smanjen je za 5 osoba (8-3), dok je broj lako ozlijeđenih osoba smanjen za 57 osoba (93-36).

 Kako bi se utjecalo na postojeći (negativni) trend povećanja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama, prvenstveno smanjenjem stradalih osoba uslijed nepoštivanja prometnih pravila i propisa, a samim tim povećala razina sigurnosti na cestama, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske, provodit će ciljane aktivnosti tijekom narednog razdoblja, posebice u dane vikenda, u noćnim satima i ranim jutarnjim satima (ali i u drugim intervalima tijekom dana i tjedna), na način da će prevenirati (i procesuirati), primarno najteže prometne prekršaje (prebrza vožnja, alkoholiziranost sudionika u prometu, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje crvenog svjetla i sl. grubo kršenje zakonske regulative).     

I ovom prigodom upućujemo sve sudionike u prometu na pozitivan, solidaran i tolerantan stav (naravno, uz poštivanje prometnih propisa) radi postizanja što optimalnije, odnosno, poželjnije razine sigurnosti u predstojećem razdoblju – na kolnicima u našem neposrednom okružju te radi reduciranja neželjenih posljedica u štetnim događajima i sveukupne ugroze na našim cestama.