Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 1. do 3. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina uvjetima na kolniku, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno zaustavljanje i izlazak iz vozila, te nepropisno kretanje kolnikom. Kod dva vozača osobnih automobila i jednog vozača bicikla koji su prouzročili prometne nesreće utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa uočili su i sankcionirali 124 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a iz prometa su isključili pet vozila i 28 vozača. Pri tom je sankcionirano 30 prekoračenja ograničenja brzina, 24 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 11 nekorištenja sigurnosnog pojasa, sedam upravljanja tehnički neispravnim vozilima, šest nepropisnih parkiranja, četiri mlada vozača koji su upravljali osobnim automobilima snage motora veće od 80 kW, tri upravljanja neregistriranim vozilima, dva upravljanja vozilima za koje je isteklo važenje prometne dozvole, te dva upravljanja vozilima prije stjecanja prava.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđena su tri prekršaja upravljanja vozilima za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja u prometu.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bilo je  smješteno osam vozača. Uhićena su dva vozača, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen novčanom kaznom i  zabranom upravljanja vozilima B kategorije. Protiv jednog vozača žurni prekršajni postupak biti će proveden danas tijekom prijepodnevnih sati.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 2. ožujka, u 23.05 sati u Ulici Mitrovica u Virju, kada je 24 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,73 g/kg, te prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 3. ožujka, u 12.15 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je 60 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 100 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h.

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.