NAJAVA: Preventivna akcija „Biciklisti, sigurno u prometu“

Dolaskom toplijih dana na prometnicama se pojavljuje i sve veći broj biciklista. Dok jedni odabiru bicikl za prijevozno sredstvo zbog rasta goriva te im je on jeftinija varijanta, drugi bicikl odabiru radi rekreacije i brige o svom zdravlju pritom ne zagađujući okolinu. Prema današnjim važećim prometnim pravilima u većini država bicikl se smatra prometnim sredstvom te je dakle biciklista ravnopravan sudionik u prometu.

Unatoč tome, biciklisti su jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Mali broj biciklista u prometnim nesrećama biva neozlijeđen, na području naše Županije tek 10-tak % godišnje, a najmanje polovicu prometnih nesreća skrivili su biciklisti. Svi biciklisti, sudionici u prometnim nesrećama, a koji su bili mlađi od 16 godina nisu na glavi nosili zaštitnu kacigu.

Tijekom prošle, 2012. godine, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je ukupno 70 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti, pri čemu su tri biciklista smrtno stradala, 20 ih je teže, a 39 lakše ozlijeđeno. U ovim nesrećama 15 biciklista je bilo pod utjecajem alkohola.

Godinu ranije, 2011. godine, na području naše Policijske uprave je evidentirano ukupno 97 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti. U njima je jedan biciklist smrtno stradao, 28 ih je teže, a 52 lakše ozlijeđena, dok su 22 biciklista bila pod utjecajem alkohola.                     

Najčešća greška vozača bicikala u prometnim nesrećama je bilo nepoštivanje prednosti prolaska.           

Kako bi se podigla svijest građana te senzibilizirala javnosti za povećanim oprezom u prometu, odnosno senzibiliziranje javnosti na potrebu tolerantnijeg pristupa i ponašanja svih sudionika u prometu te potaklo razvijanje suradničkih odnosa u prometu,prometna policija Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s biciklističkim klubom „Kutina“ organizira preventivnu akciju pod nazivom „BICIKLISTI, SIGURNO U PROMETU“.  

Akcija će se održati u subotu,  23. ožujka 2013. godine, s početkom u 9.30 sati u Ulici Stjepana Radića u Kutini, u prostoru kino dvorane gdje će se održati   edukativno predavanje (javna tribina), kada će biti:

  • ukratko izneseni statistički pokazatelji o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju biciklisti (ukupan broj, posljedice, alkoholiziranost, najčešće greške biciklista i sl.)
  • iznesene odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama i srodnih Pravilnika koji reguliraju kretanje biciklista       
  • istaknute najznačajnije obveze biciklista te upućeni savjeti za sigurnije sudjelovanje u prometu na cestama         

Na tribini se također očekuje i nazočnost kompetentne osobe ispred Grada Kutina, poradi prezentacije planova o izgradnji i obilježavanju biciklističkih staza i biciklističkih traka na području Grada Kutine.

Drugi dio akcije, planiran za 11 sati, nastaviti će se na prostoru ispred robne kuće „Lonia“ u Kolodvorskoj ulici u Kutini, gdje će biti:

  • prezentirana oprema bicikala i biciklista
  • oprema i uređaji koju koristi prometna policija
  • razgovor i druženje s građanima

Za napomenuti je da će svakom sudioniku edukativnog predavanja (javne tribine) biti uručen reflektirajući prsluk i primjerak prigodnog letka sadržajno vezanog za sigurnije sudjelovanje biciklista u prometu.

Sve Vas pozivamo da se pridružite i sudjelujete u ovoj preventivnoj akciji, a medije da svojom prisutnošću prigodno medijski popratite ovaj hvalevrijedan projekt.