Sigurno u prometu: savjeti vozačima motocikala i mopeda

Početkom turističke sezone na cestama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske pojavljuje se veliki broj vozača motocikala i mopeda, kako domaćih tako i turista koji dolaze na ljetne destinacije svojim limenim ljubimcima.

Naglašavamo da je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske registrirano oko 26 000 motocikala i mopeda, pa kad tome dodamo broj turista koji dolaze ovom vrstom vozila, možemo reći da se tijekom turističke sezone na prometnicama ove Policijske uprave nalazi oko 40 000 motocikala i mopeda. Obzirom na tako veliki broj ove skupine motornih vozila na relativno malom području, dolazi do povećane opasnosti za sve sudionike u prometu.

foto:ilustracija

Početkom turističke sezone na cestama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske pojavljuje se veliki broj vozača motocikala i mopeda, kako domaćih tako i turista koji dolaze na ljetne destinacije svojim limenim ljubimcima. 

Naglašavamo da je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske registrirano oko 26 000 motocikala i mopeda, pa kad tome dodamo broj turista koji dolaze ovom vrstom vozila, možemo reći da se tijekom turističke sezone na prometnicama ove Policijske uprave nalazi oko 40 000 motocikala i mopeda. Obzirom na tako veliki broj ove skupine motornih vozila na relativno malom području, dolazi do povećane opasnosti za sve sudionike u prometu.

U prva tri mjeseca tekuće godine bilježimo ukupno 37 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti i mopedisti, dok su u istom razdoblju 2012. evidentirane 53 prometne nesreće, što predstavlja smanjenje za 30,19%. U prometnim nesrećama ove nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je tijekom prošle godine smrtno stradala jedna osoba. Također je evidentno i smanjenje ozlijeđenih osoba u spomenutim prometnim nesrećama za 41,46%.

Iako je iz statističkih podataka vidljivo smanjene ukupnog broja prometnih nesreća, odnosno povoljnije stanje sigurnosti ove skupine sudionika u prometu, ali zbog povoljnih vremenskih uvjeta, na prometnicama u narednom razdoblju očekujemo veliki broj vozila ove kategorije. 

Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost ove kategorije sudionika u prometu, upozoravamo vlasnike i vozače motocikala i mopeda da se, u cilju vlastite sigurnosti pridržavaju slijedećih uputa:

I. da provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, a što podrazumijeva da: 

- provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima,

- provjere ispravnost zaštitne opreme,

- provjere tlak u gumama.

 II. da prije vožnje mopedom ili motociklom na kolniku:

  • očiste vizir, koriste homologiranu zaštitnu kacigu na glavu uredno pričvršćenu (zakopčanu), 
  • upale dnevno ili kratko svjetlo,
  • koriste zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
  • ne upravljaju motociklom/mopedom ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga, kao i za vrijeme nepovoljnih vremenskih prilika, neka odgode vožnju motocikla
  • ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga,
  • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti
  • izbjegavaju vožnju na dijelovima kolnika na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima i asfaltnim površinama,
  • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže uoče),
  • da u prometu budu odgovorni sudionici i da imaju u vidu kako, uz pješake, spadaju u skupinu najugroženijih sudionika u prometu.

            Ovom prilikom posebno naglašavamo obveze i odgovornosti roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede, odnosno apeliramo na roditelje da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

  

Nadzor vozača

Tijekom ljeta zbog povećanog broja vozača motocikala i mopeda, prilikom obavljanja redovnih zadaća, ali i kroz provođenje zasebnih akcija u prometu, maksimalna pozornost će se posvetiti nadzoru i sankcioniranju prekršaja tih kategorija vozača. Pri tome će se nadzirati brzina kretanja, nekorištenje zaštitne homologirane kacige, prisutnost alkohola i droga u organizmu, istek valjanosti prometne dozvole, tehnička ispravnost vozila, korištenje vozila čija snaga prelazi propisanu jačinu, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno obilaženje, pretjecanje i mimoilaženje, upravljanje vozilom prije stjecanje prava na upravljanje, propisno postavljanje i vidljivost registracijske oznake i drugo. 

 

Propisane sankcije

U slučaju nepoštivanja odredbi propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, vozače ovih kategorija vozila podsjećamo i na sljedeće propisane represivne mjere:

- prekoračenje dopuštene brzine kretanja – ovisno o iznosu prekoračenja, novčane kazne od 300,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana,  a za najveća prekoračenja brzine, određivanje do 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole do 12 mjeseci;

- nekorištenje zaštitne kacige – novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna; osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitne kacige ili ih odbiju nositi na glavi;

- nepostavljanje registarske pločice na vidljivo mjesto – novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna;

- upravljanje mopedom ili motociklom bez položenog vozačkog ispita – novčana kazna u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana;

- upravljanje mopedom ili motociklom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana – novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna;

- upravljanje mopedom ili motociklom kojem je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana – novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna;

- vožnja sa neupaljenim kratkim svjetlima - novčana kazna od 300,00 kuna, uz napomenu da na mopedima i motociklima za vrijeme vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Podsjećamo i na odredbe propisane Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, a koje se odnose i na vlasnike ovih kategorija vozila:

- novčanom kaznom od 5.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako kao vlasnik prijevoznog sredstva prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu ne sklopi ugovor o osiguranju. 

 Također, skrećemo pozornost i ostalim sudionicima u prometu na pojačanu prisutnost motocikla i mopeda u prometu i na povećani oprez, posebno za vrijeme vožnje u naseljenim mjestima.