Pronađeno i zaplijenjeno 27 kg marihuane i krivotvorene novčanice

Pregledom pronađenih novčanica utvrđeno je da se radi o 18 serijskih brojeva koji se ponavljaju kao serijski brojevi na novčanicama, a daljnjim pregledom utvrđeno je da se radi o krivotvorini dobre kvalitete, dodao je Karamatić. Rekao je i kako će novčanice biti proslijeđene u

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, rukovoditelji PU vukovarsko-srijemske i Carinarnice Osijek izvijestili su javnost o dva događaja u kojima je još jednom potvrđena izvrsna suradnja dviju institucija.

Tema zajedničke izvanredne konferencije za novinare carine i policije bila su dva događaja od 23. travnja kada je pronađeno 27 kilograma i 270 grama marihuane te 100.200,00 američkih dolara u krivotvorenim novčanicama.

Voditelj Službe kriminalističke policije Mario Karamatić  iznio je pojedinosti vezane uz pronalazak velike količine opojne droge:

„Zajedničkim radom policijskih službenika PU vukovarsko-srijemske i djelatnika carinarnice Osijek, 23. travnja, oko 12.10 sati, na auto-cesti Zagreb-Lipovac, kod odmorišta Babina Greda, zaustavljeno je i kontrolirano vozilo marke „Saab“, švedskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, rođen 1980. godine. Temeljem sudskog naloga izvršena je pretraga vozila, kao i pretraga obiteljske kuće osumnjičenog kojom prilikom je u vozilu pronađeno 36 PVC paketa u kojima se nalazila suha zelena biljna materija, karakterističnog izgleda za opojnu drogu tipa „marihuana“, težine cca 27 kg i 270 g, dok su u pretrazi obiteljske kuće pronađene dvije ručne bombe M-75. Vrijednost oduzete droge procjenjuje se na iznos od oko 450 tisuća kuna. Protiv muškarca je podnesena kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 190.st. 2. Kaznenog zakona odnosno neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, kao i članka 331 Kaznenog zakona tj. nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.“

Potom je pročelnik Carinarnice Osijek Davor Petović izložio postupanja carinskih djelatnika na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Bajakovo, također 23. travnja, u večernjim satima, kada je prilikom redovne kontrole putnika i robe na ulasku u Republiku Hrvatsku pronađena velika količina krivotvorenih novčanica američkih dolara.

„U utorak, 23. travnja, oko 18.55 sati, djelatnici Carinarnice Osijek, Ispostave Bajakovo, kontrolirali su autobus bugarskih nacionalnih oznaka, koji prometuje na relaciji Bugarska-Portugal. Prilikom pregleda vozila, u prostoru za smještaj alata, pronađena je skrivena PVC vrećica u kojoj su se upakirane u svežnjeve nalazile papirnate novčanice američkih dolara. Carinski djelatnici prekinuli su postupanje te su pričekali dolazak policijskih službenika“- rekao je Petović.

Pregledom pronađenih novčanica utvrđeno je da se radi o 18 serijskih brojeva koji se ponavljaju kao serijski brojevi na novčanicama, a daljnjim pregledom utvrđeno je da se radi o krivotvorini dobre kvalitete, dodao je Karamatić. Rekao je i kako će novčanice biti proslijeđene u Hrvatsku narodnu banku na vještačenje. Također je potvrdio kako je protiv četvero bugarskih državljana podnesena kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 274. st.1 krivotvorenje novca te da su tijekom jučerašnjeg dana predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

Na upit novinara jesu li ova dva događaja povezana, gospodin Karamatić rekao je kako prema saznanjima provedenog kriminalističkog istraživanja, to nije potvrđeno. No, također je napomenuta spoznaja kako je zaplijenjena roba u oba slučaja zasigurno posljedica već dobro poznate problematike tzv. balkanske rute.

Fotogaleriju pogledajte ovdje.



Pisane vijesti