Održana tiskovna konferencija – "Siguran bicikl – miran san" i sigurnost motociklista i mopedista u prometu

Foto: PU karlovačka

Danas je u Policijskoj upravi karlovačkoj održana tiskovna konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Siguran bicikl – miran san, koji se odnosi na besplatnu registraciju bicikala na području grada Karlovca, a ujedno su medijima date informacije o sigurnosti motociklista i mopedista u prometu.

Praćenjem statističkih pokazatelja Policijske uprave karlovačke u 2012. godini uočen je trend povećanja kaznenih djela u kojima je predmet otuđenja bicikl (88 otuđenih bicikala, od čega je samo na području grada Karlovca otuđeno 78 bicikala), a materijalna šteta veća je od 170 tisuća kuna. Na temelju uočenog problema Policijska uprava karlovačka uz podršku Vijeća za prevenciju Grada Karlovca provodi preventivni projekt Siguran bicikl - miran san

Glavni ciljevi ovog projekta su:

  • besplatna registracija bicikla, koja će policiji omogućiti evidenciju bicikala, a samim tim i lakši pronalazak u slučaju otuđenja,
  • povećanje razine znanja građana o samozaštitnom ponašanju i
  • sigurnost biciklista u prometu.


S aktivnim provođenjem ovog projekta, odnosno početkom registracije započinje se 1. svibnja u 8 sati u Informativnom centru za prevenciju, na Trgu Petra Zrinskog 3, u Karlovcu, a ovim putem pozivamo sve predstavnike medije da dođu u Informativni centar za prevenciju i ovo događanje poprate putem svojih medija.

Registracija bicikla provodit će se dobrovoljno i besplatno u Informativnom centru za prevenciju svake srijede (od 15 do 18 sati) i subote (od 9 do 12 sati). 

Bicikl mogu registrirati sve osobe s područja grada Karlovca, a za registraciju je potrebno imati:

  • osobnu iskaznicu,
  • račun o biciklu (ukoliko ga imate) i
  • tehnički ispravan bicikl. 

   Izgled tehnički ispravnog bicikla  

 
Napominjemo da djeca do 16 godina starosti bicikl mogu registrirati isključivo uz prisutnost roditelja, a svi stariji od 16 godina (točnije s navršenih 16 godina starosti) mogu to učiniti samostalno uz prethodno navedene uvjete. 

Prilikom dolaska u Informativni centar za prevenciju, vlasnik popunjava evidencijski list s podacima o biciklu, a podatke potvrđuje svojim potpisom. Svaki registrirani bicikl dobit će naljepnicu s evidencijskim brojem i potvrdu o registriranom biciklu. Ujedno, prilikom registracije vlasnicima će biti uručen letak sa savjetima o samozaštitnom ponašanju, kao i usmene upute o sigurnom i pravilnom kretanju biciklom. 

Nadalje, medijima je prezentirano stanje sigurnosti u prometu, kojom prilikom su im prezentirane i bitne informacije i savjeti vezani za sudjelovanje motociklista i biciklista u prometu u predstojećoj sezoni, te su ujedno obaviješteni o održavanju manifestacije Karavana za život – bikeri na cesti koja će se održati 4. svibnja na ŠRC Korana u Karlovcu. 
Obzirom da su motociklisti i mopedisti jedni od najugroženijih sudionika u prometu, vrlo je važno da oni koriste zaštitnu opremu, te je stoga Policijska uprava karlovačka izradila preventivni plakat koji će biti istaknut na javnim mjestima, s ciljem poticanja spomenutih sudionika u prometu da utječu na svoju svijest o obvezi korištenja zaštitne opreme, posebice zaštitne kacige.