Najava preventivne akcije "Sigurno na dva kotača"

Foto: Pu koprivničko - križevačka    

U prva četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je 18 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom i 15 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 15 vozača bicikala, od kojih je jedan vozač bicikla smrtno stradao, dva vozača bicikla su teže ozlijeđena, a 12 vozača bicikala je lakše ozlijeđeno.

Tijekom dosadašnjeg dijela svibnja vozači bicikala sudjelovali su u četiri prometne nesreće od čega u tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, pri čemu je jedan vozač bicikla lakše ozlijeđen.

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u sedam prometnih nesreća od čega u četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su stradala četiri vozača mopeda od čega je jedan vozač mopeda teže ozlijeđen, a tri vozača mopeda su lakše ozlijeđena.

U dosadašnjem dijelu svibnja vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri vozača teško ozlijeđena.

Kako se daljnjim poboljšanjem atmosferskih prilika očekuje povećanje frekvencije vozača bicikala, mopeda i motocikala na prometnicama na području Policijske uprave koprivničko - križevačke, u cilju smanjenja njihovog stradavanja u prometnim nesrećama, Policijska uprava koprivničko - križevačka će 23. svibnja (četvrtak) od 10 do 14 sati provesti preventivnu akciju „Sigurno na dva kotača“.

U sklopu preventivne akcije „Sigurno na dva kotača“ policijski službenici će putem velikog broja info-točaka, vozačima bicikala, mopeda i motocikala davati savjete za sigurno sudjelovanje u prometu, te će im se uručivati prigodno izrađeni letci. Kako bi se vozači bicikala, mopeda i motocikala motivirali da na pravilan i siguran način sudjeluju u prometu, oni vozači koji neće biti zatečeni u činjenju prekršaja biti će nagrađeni reflektirajućim prslucima odnosno setovima za čišćenje vizira.

U provođenje preventivne akcije uključili su se i Centar za vozila Hrvatske i sve stanice za tehničke preglede vozila s područja Koprivničko - križevačke županije, te će vozači i vlasnici mopeda i motocikala moći u stanicama za tehničke preglede vozila obaviti besplatne preventivne tehničke preglede svojih vozila. Na ovaj način se želi ukazati na važnost ispravnosti vozila kojima se sudjeluje u prometu. Naglašavamo da svi redovni tehnički pregledi nisu obuhvaćeni ovom preventivnom akcijom.

Savjetujemo zainteresirane vozače mopeda i motocikala, da prije nego što se upute u najbližu stanicu za tehnički pregled vozila, pristupe na jednu od info-točki kako bi dobili letak koji mogu predočiti u stanici za tehničke preglede vozila.    

Posebna pozornost za vrijeme provođenja preventivne akcije biti će posvećena maloljetnim osobama mlađima od 16. godina, pri čemu će poseban naglasak biti stavljen na važnost korištenja zaštitne biciklističke kacige.