Svi učenici žele na „CSI Retkovec“

Već petu godinu u zagrebačkoj OŠ Retkovec provodi se izvannastavna aktivnost „CSI Retkovec“. 

Već petu godinu u zagrebačkoj OŠ Retkovec provodi se izvannastavna aktivnost „CSI Retkovec“.

Pod predanim i stručnim vodstvom profesora kemije Marijana Varge i djelatnika Centra za forenzična  ispitivanja, istraživanja i vještačenja Zdenka Minduma, učenicima se prezentira forenzika kao znanost u kojoj se isprepliću mnogobrojne njima poznate znanosti kao što su kemija, fizika, biologija, matematika i drugo, kojima se svakodnevno koriste pa samim tim i učenje postaje zanimljivije.

Kabinet kemije idealno je mjesto za održavanje ove vrste radionice a uz pokoji stari daktiloskopski prašak i četkicu postaje pravi mali forenzični laboratorij u kojemu učenici izazivaju latentne otiske prstiju na papiru, staklenim bocama i drugim pogodnim predmetima koristeći se stečenim znanjem fizike i kemije. Simuliranjem mjesta događaja kaznenog djela učenicima se približava stvarni način rada prilikom forenzičnog istraživanja pri čemu se susreću s tematikom gradiva biologije, skicirajući mjesto događaja ponavljaju znanje geometrije i tehničkog crtanja a i jezično izražavanje nije izostavljeno jer sve to treba precizno opisati. Osobnim opisom „treniraju“ vlastito zapažanje i mogućnosti interpretacije istog.

Kako za ovu izvannastavnu aktivnost vlada veliki interes učenika, zbog ograničenosti u satnici, broju učenika, veličini prostora i drugim resursima potrebnima za rad, postoje i određeni uvjeti za „upis“. Naime, CSI Retkovec pohađaju samo učenici sedmih i osmih razreda – uglavnom odlikaši, što je još jedan od prikrivenih ciljeva koje je profesor Varga uspio postići. Na taj način uvelike motivira učenike u učenju i izvršavanju svojih obaveza kako bi bili dio tima forenzičara, ali u konačnici je taj isti prosjek bitan kod upisa u srednju školu. Po svemu sudeći forenzičari su u Retkovcu „cool“.   

Uz motiviranje učenika za učenjem, ova aktivnost ima i svoj preventivni karakter. Učenici provode manje vremena na cesti, informirani su o štetnosti kriminaliteta kao negativne društvene pojave, o štetnosti droga i njihovog utjecaja na psihofizičko stanje osobe te o tome koliko god se počinitelj trudio prikriti svoje nedjelo kad-tad će biti otkriven, jednostavno – kriminal se ne isplati.

U školi je Mario Mikulić, djelatnik Službe daktiloskopije i identifikacije Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ održao i kratko predavanje gdje je predstavio rad Centra, vrste vještačenja koje se u Centru obavljaju, način nastanka, pronalaska, izuzimanja te vještačenja pojedinih vrsta tragova.

Nadahnuti popularnim CSI serijama, kao i održanim predavanjem, učenici i profesori pretvorili su se u nepresušan izvor pitanja. Na sreću, nitko nije bio zakinut za odgovor.  



Pisane vijesti