Nastavak dobre suradnje hrvatske i talijanske granične policije i nakon 1. srpnja 2013.

U Lučkoj upravi Ancona održan je radni sastanak predstavnika talijanske i hrvatske granične policije.

U Lučkoj upravi Ancona održan je radni sastanak predstavnika talijanske i hrvatske granične policije.

Analizirana je suradnja temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Talijanske Republike o prekograničnoj policijskoj suradnji između talijanske i hrvatske granične policije od prošlogodišnjeg sastanka u Dubrovniku do sada. Suradnja je ocijenjena izvrsnom, posebno u pogledu prevencija određenih pojavnih oblika koji su svedeni na minimum te je značajno doprinijela sigurnom i nesmetanom odvijanju međunarodnog putničkog prometa između dviju država.

Analizom prometa u međunarodnom pomorskom linijskom prometu između Ancone, Pesara i Barija i Zadra, Splita i Dubrovnika ocijenjeno je da je promet ustaljen, osim zimi između Dubrovnika i Zadra prema talijanskoj obali, dok je iz Splita zastupljen cjelogodišnji promet od strane tri brodske tvrtke. Uočeni su problemi nekih slučajeva neposjedovanja valjanih putnih isprava i neodgovarajućih (fotokopiranih) isprava motornih vozila.

Problematika ilegalnih migracija i krijumčarenja preko državne granice očituje se u vrlo malom broju slučajeva (krijumčarenje zaštićenih životinjskih vrsta), dok prema riječima talijanskih predstavnika takvi slučajevi najviše su prisutni na unutarnjem schengenskom prometu između Grčke (luke Patras) i Italije (luke Bari) gdje se dubinskim kontrolama zatiču brojni ilegalni migranti, droga, duhanski proizvodi i drugo.

Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka u Zadru predstavljen je kao glavna točka za buduću komunikaciju i razmjenu informacija talijanske i hrvatske granične policije što je prihvaćeno od obje strane. U kontekstu razmjene informacija, hrvatska strana zatražila je razmjenu skeniranih krivotvorenih/falsificiranih putnih i drugih isprava koje su bile predmet korištenja s ciljem nezakonitog prelaska državne granice.

Domaćini sastanka su upoznati s režimom rada i hrvatske granične policije nakon ulaska u EU te s važnosti provedbi mjera tijekom ovogodišnje turističke sezone. Talijanska strana predložila je nazočnost hrvatskih graničnih (kontakt) policajaca na pomorskim graničnim prijelazima za sljedeću turističku sezonu, dok će u Dubrovniku, Splitu, Hvaru i Puli  i ove godine boraviti talijanski policijski službenici. 



Pisane vijesti