Sigurnost EU i njezinih vanjskih granica nakon ulaska RH u EU

Foto: Ilustracija 

U Ravnateljstvu policije održana je 11. lipnja međuresorna konferencija pod nazivom „Sigurnost Europske unije i njezinih vanjskih granica nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju“.  

Konferenciju su zajednički organizirali Ravnateljstvo policije i Zaklada Hanns Seidel kao jednu od svojih ovogodišnjih glavnih aktivnosti. Suradnja između ovih dviju institucija traje već niz godina i iznimno je uspješna u različitim područjima. Za istaknuti je usavršavanje predstavnika hrvatske policije u Institutu za policijsko usavršavanje u Ainringu, jezične hospitacije i stručne konferencije iz područja upravljanja kriznim situacijama, suzbijanju organiziranog kriminaliteta i korupcije, nasilja na djecom i mladima i druge.  

Sudionici konferencije, uz predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, bili su i predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija (Carinske uprave), Ministarstva gospodarstva, Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te predstavnici Granične policije Bosne i Hercegovine.  

Konferenciju su otvorili zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec i ravnateljica Zaklade Hanns Seidel Aleksandra Markić Boban. Nakon svečanog otvaranja, radni dio konferencije bio je podijeljen u četiri tematska izlaganja: „Pravosudna suradnja s državama članicama Europske unije“, „Kretanje roba i usluga na vanjskoj granici“, „Schengenski pravni okvir i njegova primjena“ i „Schengensko pravo u primjeni i buduće planirane aktivnosti – hrvatska iskustva“.  

Izlagačice prve tematske cjeline bile su Melanija Grgić, savjetnica ministra pravosuđa za probaciju i Dijana Sadarić, voditeljica Odjela S.I.Re.N.E. u Upravi kriminalističke policije.  Jasno je iznesena i prezentirana teza kako je Republike Hrvatska stvorila zakonske pretpostavke za punu pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima s državama članicama EU kao o preuzimanju pravne stečevine EU. Također, detaljno je objašnjeno postupanje hrvatske policije po Europskom uhidbenom nalogu te novine koje on donosi.  

Sudionicima konferencije Luka Kardum, stručnjak za carinski sustav i procedure iz Središnjeg ureda carinske uprave prezentirao je novosti koje očekuju RH ulaskom u EU, odnosno što nas očekuje s 1. srpnjem kada postanemo dio jedinstvene carinske unije. Poseban osvrt dan je na koridor Neum.  

Treća tematska cjelina odnosila se na Schengenski pravni okvir i njegovu primjenu u okviru koje su predavači Dražen Horvat, policijski službenik za graničnu suradnju u Upravi za granicu i Ištvan Tibor Takač iz Nacionalne policije Mađarske prisutne upoznali sa svim preduvjetima potrebnim za pristupanje Schenfgenskom prostoru. Posebice su značajna bila prezentirana iskustva te praktične preporuke mađarskog kolege. U posljednjoj konferencijskoj cjelini Dražen Horvat prezentirao je aktivnosti hrvatske policije kojima je cilj postizanje svih pretpostavki za pristupanje Schengenskom prostoru.  

Konferencija je zaključena donošenjem zaključaka:

  • Konferencija „Sigurnost Europske unije i njenih vanjskih granica nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju“  vrijedan je doprinos intersektorskoj suradnji i jačanju kapaciteta hrvatskih institucija koje od 1. srpnja postaju bitan čimbenik i zajedničkog europskog sigurnosnog sustava.
  • Hrvatska je u cijelosti, kroz proces pregovora i pridruživanja, preuzela pravnu stečevinu EU te stvorila pravni okvir i materijalne uvjete za primjenu svih standarda Unije pa tako i standarda u području pravosudne suradnje.
  • Za učinkovitu i efikasnu pravosudnu suradnju od izuzetne je važnosti kvalitetna implementacija pravne regulative u praksu svih institucija zaduženih za njezinu provedbu.
  • U cijelosti su stvoreni preduvjeti za priznavanje i izvršenje odluka pravosudnih tijela država članica EU kroz primjenu 8 definiranih oblika pravosudne suradnje.
  • Republika Hrvatske od 1. srpnja 2013. postaje dio jedinstvene carinske unije koju čine sve zemlje članice EU, na čijem području vrijede carinski propisi zajednice te nacionalni carinski propisi doneseni na temelju carinskih propisa Europske unije.
  • Zbog svoje specifičnosti posebnu pozornost iziskuje provedba pravne stečevine Europske unije na koridoru Neum.
  • Hrvatska je ispunila sve obveze preuzete  iz poglavlja 23. i 24. radi stvaranja preduvjeta za pristupanje Schengenskom prostoru te preduvjeta za integrirano upravljanje granicom.
  • Ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor jedan je od glavnih strateških ciljeva ne samo Ministarstva unutarnjih poslova već i hrvatske države u predstojećem razdoblju.
  • Primjena ključnih pravila Schengenskog  pravnog okvira ojačat će svijest građana Republike Hrvatske da su, ne samo formalno, već i stvarno građani Europske unije.


Pisane vijesti