Brži prijelaz granice između Slovenije i Hrvatske nakon 1. srpnja

Foto: MUP 

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar unutarnjih poslova i javne uprave Gregor Virant u ime dviju država potpisali su, 12. lipnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova Dogovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole.

Dogovor, koji će stupiti na snagu 1. srpnja 2013., određuje jednostavnije obavljanje granične kontrole u cestovnom i željezničkom prometu na 37 granična prijelaza.

Ministar Ranko Ostojić je rekao kako će uvođenje zajedničkih službeničkih mjesta za obavljanje granične kontrole ubrzati promet putnika preko granice i kako ovaj Dogovor predstavlja moderan instrument prekogranične policijske suradnje u državama članicama EU-a.

- Naša zajednička službenička mjesta za obavljanje granične kontrole sigurno će doprinijeti smanjenju gužvi za sve one koji će prelaziti zajedničku granicu – rekao je ministar Ostojić i napomenuo kako je cilj da se, osim na 37 granična prijelaza, one stop control uvede i na ostalih 20 prijelaza sa Republikom Slovenijom. 

Slovenski ministar Gregor Virant rekao je kako će se broj graničnih prijelaza postepeno povećavati i konačni cilj je uspostava jedne kontrole kad to bude tehnički izvedivo.

- Najveću korist će osjetiti naši državljani i drugi državljani koji će prelaziti granicu – rekao je Virant.

Naglasio je kako je Slovenija zainteresirana za što brži ulazak Hrvatske u schengenski režim te kako će Slovenija na temelju svojih iskustava i pomagati Hrvatskoj.

Ministar Ostojić je naglasio kako ćemo dvije godine nakon ulaska u EU, 1. srpnja 2015., moći podnijeti zahtjev za Schengen a nakon toga ide evaluacijski proces u kojemu se ocjenjuje je li Hrvatska osigurala vanjske granice prema EU standardima.

Prije potpisivanja Dogovora, ministar Ostojić i Virant vodili su bilateralne razgovore o suradnji dvaju ministarstava u prošloj godini te o pripremama za predstojeću turističku sezonu. 

Oba ministra su ocijenili suradnju dvaju ministarstava i policija jako dobrom, kako na operativnoj razini tako i u turističkoj sezoni. Ministar Ostojić je rekao kako su obavljene kvalitetne pripreme za turističku sezonu, a odnose se na mjere jačanja sigurnosti u prometu s ciljem smanjenja gužvi na graničnim prijelazima, rano obavještavanje o eventualnim prometnim čepovima i preusmjeravanje prometa na manje opterećene prijelaze.

Ministri su dogovorili i buduću suradnju u Procesu Brdo kojeg je nositelj Slovenija, koja je bila i jedina članica EU-a. Kad Hrvatska postane članica EU-a, postat će slovenski partner te će dvije zemlje zajedno djelovati kako bi pružile podršku i pomoć državama u regiji na njihovom putu prema EU.

Uskoro se očekuje potpisivanje sličnog Dogovora i s Republikom Mađarskom.



Pisane vijesti