Obilježena 22. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Foto: PU sisačko-moslavačka

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline, danas je u Glini svečano obilježena 22. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline. 

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti na junačkim djelima hrvatskih policajaca koji su te 1991. godine uložili neizmjeran napor da obrane Policijsku postaju, a time i sam Grad Glinu. Policijska postaja postala je simbol otpora i hrvatske ustrajnosti u obrani svog.

Obilježavanju obljetnice prisustvovali su visoki državni dužnosnici: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Zoran Vasić te saborski zastupnici Ivanka Rokslandić i Ivan Šantek, izaslanica i zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, izaslanici Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije pomoćnik Glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec i zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, zatim umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik županice Sisačko-moslavačke županije, pročelnik za socijalnu skrb Josip Takač, gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić sa voditeljima službi i načelnicima policijskih postaja.

Među okupljenim visokim državnim dužnosnicima na obilježavanju ove obljetnice bili su i otac, sestra te brat Tomislava Roma, zatim zarobljeni i ranjeni pripadnici Policijske postaje Glina i branitelji Gline, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, predstavnici Udruge Antiterorističke jedinice Lučko kao i mnogih drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, građani Gline i glinskog kraja te predstavnici medija.

Samo obilježavanje 22. obljetice počelo je u jutarnjim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu, uz molitvu fra Jure Stipića. Uz oca i obitelj Roma, počast prvoj žrtvi u nezavisnoj Republici Hrvatskoj odala su brojna izaslanstva.

Okupivši se ispred zgrade rekonstruirane Policijske postaje Glina dočekani su sudionici već tradicionalne, osme po redu memorijalne utrke „Tomislav Rom“, a potom su u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko te sve branitelje, brojna izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće i ispred središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini, na mjestu do temelja srušene glinske crkve.

Svetu misu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj crkvi svetog Ivana Nepomuka vodio je i služio vojno-policijski kapelan don Milenko Majić, a svečani program u Hrvatskom domu u Glini je započeo izvođenjem hrvatske himne, dok je minutom šutnje odana počast svima poginulima u Domovinskom ratu koji su svoje živote dali za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske.    

Moderatorica svečanog programa Natalija Mezak-Dolenčić, glasnogovornica Policijske uprave sisačko-moslavačke, zajedno s okupljenima prisjetila se tih ranih jutarnjih sati 26. lipnja 1991. godine, kada su samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, srpske paravojne formacije na Policijsku postaju Glina izvršile oružani napad. U tim trenucima prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili su hrvatski policajci iz redova aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Glina te je tom prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, šest policajaca je teže ili lakše ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, koju su naši policajci uporno i hrabro branili četiri sata, 16 ih je na prijevaru zarobljeno te su odvedeni u kninski zatvor. 

Pripadnici srpskih paravojnih postrojba 20-ak su minuta držali zaposjednutom glinsku policijsku postaju, nakon čega su je oslobodili i pod vlast hrvatske države vratili pripadnici ATJ Lučko i Policijske uprave sisačko-moslavačke te postrojbe Zbora narodne garde.

„Svake godine, na ovaj dan, 26. lipnja, okupljajući se ovdje u Glini imamo priliku da se našim braniteljima i kolegama zahvalimo i poklonimo, jer su istinski heroji i vitezovi našeg doba. Patnje koje su proživjeli, ali i junačku hrabrost koju su iskazali sve nas obvezuje da svakodnevno širimo istinu o Domovinskom ratu, dostojanstveno obilježimo ovakve obljetnice važne za hrvatsku policiju, kao i za Republiku Hrvatsku, te da svoju službu obnašamo časno i savjesno, njima na slavu i ponos.“ rekla je na kraju Mezak-Dolenčić, pritom pozvavši okupljene na ponovni susret dogodine.

Izvođenjem prigodnih pjesmama svečani program su upotpunili članovi Kulturno umjetničke udruge „Viduševac“, a dvjema prekrasnim recitacijama učenice Osnovne i Srednje škole Glina.