Stanje sigurnosti u Međimurju je dobro

Sigurnosni pokazatelji u prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji bilo dobro.

Foto: Ilustracija

Sigurnosni pokazatelji u prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji  bilo dobro.

U području kriminaliteta zabilježeno je 816 kaznenih djela naspram 874 koliko ih je bilo u istom razdoblju prošle godine, što je smanjenje za 7%. Počinitelj je bio poznat odmah kod prijave kaznenog djela u 172 slučaja, u 29 je uhvaćen na izvršenju, dok je u 615 slučajeva on bio nepoznat, ali je otkriven u 242 slučaja ili 39%. K tome treba pridodati i 58 kaznenih djela iz ranijih godina čiji su počinitelji  otkriveni ove godine. Ukupna razriješenost kaznenih djela u promatranom razdoblju iznosi 61,4%, što je u usporedbi sa prošlom godinom povećanje od 13%.

U strukturi kriminaliteta najveći broj  kaznenih  djela, njih 610,  otpada na opći kriminalitet, ali je to 101 kazneno djelo manje u odnosu na prošlu godinu. U području gospodarskog kriminaliteta zabilježeno je više kaznenih djela i to 87 naspram 42 u prošloj godini, jednako kao i u području organiziranog kriminaliteta, gdje je povećanje značajno, i to 46 kaznenih djela naspram 4 u protekloj godini. Kaznena djela u vezi sa zlouporabom opojnih droga su u padu sa 38 u prošloj godini na 30 u ovoj.

Ukupno je zaplijenjeno 1.308 grama marihuane, 47 biljki canabisa, 6,2 grama kokaina, i 16,4 grama amfetamina.

Pojedinačno među kaznenim djelima očekivano dominiraju teške krađe i krađe. Na ova dva kaznena djela otpada 84% općeg kriminaliteta i 62% ukupno zabilježenih kaznenih djela. I njihov je broj međutim ove godine manji nego prošle. Ukupno je zabilježeno 297 teških krađa što je 52 kaznena djela, ili 15%, manje nego prošle godine, dok je krađa bilo 211, naspram 233 prošle godine, odnosno 10% manje.

Osim smanjenja njihovog broja važno je istaknuti i da je uspješnost u otkrivanju počinitelja ovih kaznenih djela povećana. Kod teških krađa uspješno je razriješeno 42% kaznenih djela što je 10% više nego lani, a kod krađa je taj uspjeh još značajniji i iznosi 43% naspram 23% prošle godine.

Prekršaja protiv javnog reda i mira u prvom je polugodištu bilo više nego prošle godine, i to 207 naspram 176. Najveći dio otpada na tuče, svađe i vike kojih je zabilježeno 111 ili 21 više nego lani,  a valja još izdvojiti i drsko ponašanje koje je zabilježeno u 65 slučajeva, neznatno više nego prošle godine, te vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika u 27 slučajeva.

Prekršajno je prijavljeno 365 osoba, među kojima 43 maloljetnika, a 106 prekršitelja bilo je pod utjecajem alkohola.

Od ostalih prekršaja valja izdvojiti 162 slučaja nasilja u obitelji naspram 164 prošle godine i 143 kršenja Odluka jedinica lokalne samouprave kojima se zabranjuje konzumiranje alkoholnih pića na javnim mjestima, a  kojih je prošle  godine bilo 8. Najveći dio otpada na Grad Čakovec.  Prijavljeno je ukupno 630 prekršitelja, među kojima 60 maloljetnika.  

Na prometnicama Međimurske županije tijekom prvih šest mjeseci 2013. godine zabilježeno je 350 prometnih nesreća, od čega četiri sa smrtno stradalim osobama, 98 sa ozlijeđenim osobama i 248 s materijalnom štetom. Četiri su osobe smrtno stradale, od čega tri vozača osobnog automobila i jedan vozač motocikla. U usporedbi s prošlom godinom broje prometnih nesreća je veći za 27%, ali se to povećanje odnosi prvenstveno na one sa materijalnom štetom.

Najčešće greške sudionika prometnih nesreća bile su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima u 99 prometnih nesreća, nepoštivanje prednosti prolaska u 56 prometnih nesreća, nepropisno kretanje vozila na kolniku u 34 prometne nesreće i nepropisna vožnja unazad u 31 prometnoj nesreći. Alkohol kao uzrok prometnih nesreća bio je prisutan kod 78 sudionika, od čega je kod 45 vozača zabilježena koncentracija veća od 1,51 g/kg.

U prometu su utvrđena ukupno 4.494 prekršaja, oko 3% manje nego lani, a među njima dominiraju teži prekršaji poput prekoračenja dopuštene brzine (1.136 prekršaja) i upravljanje vozilom u prometu pod utjecajem alkohola (610 prekršaja).

Državnu je granicu u prvih šest mjeseci ove godine preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave međimurske prešlo ukupno  2.384.966putnika i 929.169 vozila, što je oko 3% više nego lani. Pri prelascima državne granice nisu zabilježena veća čekanja.

Nezakonitih prijelaza državne granice zabilježeno je 13 pri čemu je  granicu prešlo 46 osoba, što je više nego prošle godine, ali je u prosjeku zadnjih nekoliko godina.