Najava preventivne akcije "Manje oružja, manje tragedija"

Foto: Ilustracija 

Svakodnevno smo svjedoci pronalaska ubojitih sredstava, te činjenice da određeni broj građana još uvijek ilegalno posjeduje oružje. Upravo iz tih razloga Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s međunarodnom organizacijom UNDP u Republici Hrvatskoj već godinama provodi akciju „Manje oružja, manje tragedija“ koja ima za cilj stvoriti pretpostavku za sigurniju budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru.

 

Akcijom se želi uspostaviti snažnija veza između građana i policije i animirati što veći broj građana koji posjeduju ili znaju za nedozvoljeno oružje, da isto prijave policiji na telefonski broj 192 radi predaje ili onesposobljavanja.

Policijska uprava međimurska također je do sada u sklopu ove akcije provela niz aktivnosti i na taj način od građana preuzela značajnu količinu oružja u eksplozivnih tvari, a u razdoblju od ponedjeljka 26. do petka 30. kolovoza, pod novim sloganom „Izbacite uljeza“, provest će se nova etapa ciljanih aktivnosti u sklopu ove akcije.

Diljem naše županije organizirat će se informativni punktovi na kojima će policijski službenici informirati građane o akciji i o sigurnom načinu predaje oružja i eksplozivnih naprava, a građani će pritom moći prijaviti i bez ikakvih posljedica predati oružje ili eksplozivne tvari koje nezakonito posjeduju.

 

Punktovi će se održavati prema slijedećem rasporedu:

           

           26. kolovoza 2013. godine

  • od 8.00 do 10.00 sati –  naselje Piškorovec
  • od 10.30 do 12.30 sati – Orehovica (Cvjetna ulica )
  • od 13.00 do 14.30 sati – Domašinec (ulica Pere Pintara)

           

          27. kolovoza 2013. godine

  • od 8.00 do 10.00 sati – Kotoriba (Ulica vrtno naselje)
  • od 10.30 do 12.30 sati – naselje Parag

          

         28. kolovoza 2013. godine

  • od 8.00 do 10.00 sati – naselje Sitnice
  • od 10.30 do 12.30 sati – Pribislavec (Livadarska ulica)

          

          29. kolovoza 2013. godine

  • od 10.30 do 12.30 sati – Kuršanec (kod Romskog obiteljskog centra)

          

         30. kolovoza 2013. godine

  • od 8.00 do 10.00 sati – Lončarevo naselje
  • od 11.00 do 13.00 sati - Macinec

 

Podsjećamo građane da neželjeno oružje još uvijek mogu predati i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak. Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje „A“ kategorije čije je držanje zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.

Za predaju oružja ili streljiva građani se  s punim povjerenjem mogu obratiti najbližoj policijskoj postaji ili na broj 192, nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Ilegalno oružje ne čini ljude sigurnima, ono ugrožava život i vlasnika i osoba koje sa njim žive. Pozivamo sve građane da pruže podršku ovoj Akciji kako bismo osigurali da tragedije iz prošlosti ne postanu tragedije iz budućnosti.

Također, zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i predali oružje.