Akcija "Poštujte naše znakove"

Temeljem aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koje se odnose na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometa, Policijska uprava sisačko-moslavačka i ove će godine tijekom mjeseca rujna provesti preventivnu akciju Poštujte naše znakove

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, naročito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

Tijekom prošle 2012. godine na  prometnicama  ove  Policijske uprave evidentirane  su 1334 prometne nesreće, od kojih je 12 nesreća s poginulim osobama u kojima je 13 osoba smrtno stradalo. S ozlijeđenim osobama su evidentirane 484 nesreća u kojima je 135 osoba teško, a 597 lakše ozlijeđeno. U 838 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.

Prošle godine na prometnicama naše županije u prometnim nesrećama je sudjelovalo 190 djece starosne dobi do 14 godina, pri čemu je osmero djece teško ozlijeđeno, a 26 lakše. U svojstvu pješaka bilo je osmero djece koja su zadobila tjelesne ozlijede (četiri teške te također četiri lakše). Ovo je povoljnije stanje u odnosu na 2011. godinu kada je u prometnim nesrećama stradalo 48 djece, od kojih je osmero zadobilo teške, a 40 djece lakše tjelesne ozljede.

U prvom polugodištu ove godine u prometnim nesrećama sudjelovala su 82 djeteta, pri čemu je jedno dijete smrtno stradalo, dvoje je zadobilo teške, a 19 djece lakše tjelesne ozljede, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine nepovoljnije stanje (2012. godine teško ozlijeđenih – petero, a lakše ozlijeđenih - 13).

U sklopu provođenja ove akcije, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, policijski službenici će na područjima svih policijskih postaja održati kraća edukativna predavanja učenicima prvih razreda osnovnih škola te ih tom prilikom upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na semaforiziranom raskrižju, vožnja u automobilu, kretanje nogostupom, vožnja biciklom i sl.).

Policijski službenici također će biti nazočni i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda na kojima će roditeljima u kratkim izlaganjima izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, s naglaskom da posebnu pozornost obrate na adekvatni smještaj djece u vozilu te korištenje sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje.

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica, policijski službenici su već izvršili obilazak i pregled prometnica u zonama škola, pri čemu je utvrđeno stanje samih prometnica i prometne signalizacije te je glede uočenih nedostataka odgovornima naloženo njihovo otklanjanje.

Tijekom mjeseca rujna, svakog dana, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će pokrivati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola radi što sigurnijeg i nesmetanog dolaska i odlaska djece u i iz škole. Tom će prilikom poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola. U Sisku će u nadzor pješačkih prijelaza biti uključeni i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Tijekom trajanja ove akcije, odnosno tijekom rujna, policija će zasebno te u suradnji s inspektorima cestovnog prometa vršiti i pojačani nadzor autobusa koji prevoze školsku djecu. Kontrolirati će se tehnička ispravnost vozila, ali i udovoljavanje i poštivanje svih ostalih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, naročito onih koje se odnose na ispunjavanje uvjeta za autobuse kojima se prevoze djeca.

Očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ovogodišnje akcije Poštujte naše znakove i time izravno utjecati na smanjenje rizičnih ponašanja u prometu, kao i na smanjenje broja prometnih nesreća, naročito onih u kojima stradavaju djeca.

Pozivamo vozače na dosljedno poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju u blizini škola.