Novi vizualni identitet i slogan kampanje Manje oružja, manje tragedija

Foto: MUP

 

Nastavlja se nacionalna kampanja Manje oružja, manje tragedija, preventivna akcija koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu sa Zakonom o oružju.

Izbacite uljeza - novi je slogan akcije Manje oružja, manje tragedija na temelju kojeg je osmišljen i istoimeni strip koji kroz dogodovštine glavnih likova brata i sestre, Mirkeca i Mirnice Znatiželjković (jabuka i kruška), gospođice Sigurnice (banana) i gospodina Povjerenka (grožđe) podučava o pravilima ponašanja pri susretu s oružjem i nepoznatim stvarima.  Ujedno je predstavljen i novi vizualni identitet kampanje čiji su plakati, letci i drugi promidžbeni materijali dizajnirani u formi stripa.

Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.

Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:

  • automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.

Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Oni koji dragovoljno žele predati ilegalna ubojita sredstva neka to učine pozivom na broj 192 ili najbližoj policijskoj postaji,  a stručni i osposobljeni policijski službenici će doći kod njih i preuzeti oružje.

www.mup.hr