Prva zajednička obuka američkih i hrvatskih specijalaca

Na području Rijeke održana je od 19. do 30.-og ovog mjeseca, prva zajednička obuka i razmjena iskustava specijalnih jedinica Zapovjedništva specijalne policije u koju su bile uključene sve specijalne postrojbe: ATJ Lučko, SJP Split, SJP Rijeka, SJP Osijek te Zapovjedništva specijalnih postrojbi američke vojske za specijalne operacije u Europi (SOCEUR).

Na području Rijeke održana je, od 19. do 30.-og ovog mjeseca, prva zajednička obuka i razmjena iskustava specijalnih jedinica Zapovjedništva specijalne policije u koju su bile uključene sve specijalne postrojbe: ATJ Lučko, SJP Split, SJP Rijeka, SJP Osijek te Zapovjedništva specijalnih postrojbi američke vojske za specijalne operacije u Europi (SOCEUR). Zapovjedništvo specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova  nastavilo je dugogodišnju uspješnu suradnju sa Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu inicijativom američkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Kennetha Mertena upućenom potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.

Pripreme za provedbu ovog projekta započele su prije godinu dana, a najveći doprinos u realizaciji i provedbi zajedničke specijalističke obuke ispred Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu dao je ataše za sigurnost Orlando Velasquez, a ispred Zapovjedništva specijalne policije organizator i zapovjednik cjelokupne obuke, pomoćnik zapovjednika za operativne zadaće Alenko Ribić.

Obuka se sastojala od tri segmenta: obavještajno-zapovjedno planiranja, snajpersko djelovanja i taktika djelovanja u urbanim sredinama s tehnikama borbenog pucanja. Glavni cilj bio je jačanje sposobnosti u borbi protiv svih oblika terorizma. Specijalna policija MUP-a prezentirala je svoje standardne operativne procedure (SOP) kolegama iz SAD-a jer se kroz njihovo djelovanje u borbenim misijama od njih zahtijeva provođenje istražnih i sudskih naloga baziranih na dokazima, poglavito kada surađuju sa stranim policijskim partnerima kao što je npr. tijekom sudjelovanja u misiji u Afganistanu.

Velika je čast što su najelitnije  američke specijalne postrojbe, koje i trenutno obavljaju veliki broj specijalnih operacija po svijetu u najvećim kriznim žarištima, odabrale specijalne postrojbe MUP-a Republike Hrvatske kao važne strateške partnere u Europi, odnosno regiji. Osim specijalnoj policiji ovo je veliko priznanje i za Ministarstvo unutarnjih poslova.



Pisane vijesti