"Poštujte naše znakove"

Foto: Ilustracija

Kao i prethodnih godina Policijska uprava međimurska će i početkom ove školske godine, od ponedjeljak, 2. rujna, provoditi preventivnu aktivnosti „Poštujte naše znakove“.

Ova akcija kontinuirano se provodi od 1995. godine s ciljem da se privuče pozornost javnosti, posebice sudionika u prometu na sudjelovanje djece u prometu, a posebno djece koja po prvi puta kreću u školu i koja će se samostalno kretati u prometu. U prilog opravdanosti ove akcije ide i to da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece smanjio od kako se počelo s njezinim provođenjem.

Policija je vezano za provođenje ove akcije tijekom mjeseca kolovoza provela određene aktivnosti i zajedno sa predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet, te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, te je zahtijevala otklanjanje uočenih nedostataka.

Zbog činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanja prometne kulture općenito, policijski službenici će tijekom mjeseca rujna održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola na području Međimurske županije, s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Nakon predavanja prvoškolcima će se uručiti promidžbeni materijal Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama i Hrvatskog auto-kluba - Auto kluba Čakovec; slikovnice, bojanke, podloge za miš, kemijske olovke, bljeskalice i ruksake te reflektirajući prsluk „Šegrt Hlapić“ za svako dijete.

Policijski službenici naočiti će i prvom roditeljskom sastanku u školama kako bi roditeljima ukazali na najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Roditelji stoga trebaju i sami svojim osobnim primjerom pokazati kako se pravilno ponašati u prometu, a ne lošim primjerima i nepoštivanjem prometnih propisa kod djece stvarati loše navike, jer time ugrožavaju i njihovu sigurnost pri sudjelovanju u prometu.

Također, svakog dana u mjesecu rujnu, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. To se posebno odnosi na pojačane mjere prema nediscipliniranim vozačima, onima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, sankcioniranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila u zonama škola, kao i na pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škole.

S toga apeliramo na sve vozače i sudionike u prometu na povećan oprez i maksimalnu pozornost u prometu, poštivanje prometnih propisa, posebno brzine kretanja na prometnicama, a naročito u zonama škola i blizini pješačkih prijelaza jer su djeca (prvašići) koji po prvi puta sudjeluju u prometu zbog nižeg rasta teže uočljiva u prometu, a zbog zaigranosti često reagiraju impulzivno i nenadano i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Roditeljima savjetujemo da pokažu svojoj djeci najsigurniji put do škole, da ih osobno dovedu i dođu po njih po povratku iz škole. A ako djecu dovoze vozilima, da svojim primjerom ukažu na uzorno ponašanje u prometu (propisane brzine, parkiranje i sl.), no i da na isto tako propisan način vežu svoju djecu kada ih prevoze u vozilima.