Vinko Lukšić - prvi hrvatski policajac s rukovodećom pozicijom u misiji EUPOL-a

Prvi hrvatski policajac koji je dobio rukovodeću poziciju u misiji EUPOL-a u Afganistanu, policijski službenik PU šibensko-kninske, voditelj Odsjeka terorizma Vinko Lukšić sletio je 2. rujna u zagrebačku luku Pleso i time završio svoju 18-mjesečnu misiju u afganistanskom gradu Kabulu. Nakon kandidature od strane MUP-a Službe za mirovne misije i selekcije posebnog tijela pri Europskoj uniji (CPCC) Vinko je, zajedno s kolegom Mladenom Kobaševićem i 19. kontingentom HV-a, otputovao u Afganistan. Mladen se smjestio u gradu Changcharan, a Vinko u kabulski kamp Green Village gdje su im dodijeljeni uredi i radne pozicije mentora. Posao mentora koji je obavljao Vinko Lukšić vezan je uz rad kabulske policije, a uz još 21 internacionalnog kolegu iz zemalja EU, unutar Odjela mu je dodijeljen Policedistrict 4 - što bi se moglo poistovjetiti s hrvatskom 4. policijskom postajom.

Foto: MUP

Prvi hrvatski policajac koji je dobio rukovodeću poziciju u misiji EUPOL-a u Afganistanu, policijski službenik PU šibensko-kninske, voditelj Odsjeka terorizma Vinko Lukšić sletio je 2. rujna u zagrebačku luku Pleso i time završio svoju 18-mjesečnu misiju u afganistanskom gradu Kabulu. Nakon kandidature od strane MUP-a Službe za mirovne misije i selekcije posebnog tijela pri Europskoj uniji (CPCC) Vinko je, zajedno s kolegom Mladenom Kobaševićem i 19. kontingentom HV-a, otputovao u Afganistan. Mladen Kobašević se smjestio u gradu Changcharan, a Vinko Lukšić u kabulski kamp Green Village gdje su im dodijeljeni uredi i radne pozicije mentora. Posao mentora koji je obavljao Vinko Lukšić vezan je uz rad kabulske policije, a uz još 21 internacionalnog kolegu iz zemalja EU, unutar Odjela mu je dodijeljen Policedistrict 4 - što bi se moglo poistovjetiti s hrvatskom 4. policijskom postajom.

Unaprijedio je rad svog Odjela obavljajući procjenu sigurnosnog stanja, logistike, stanja Operativno-komunikacijskog centra, kriminalističke policije, policije u zajednici, ljudskih prava i prava žena u policiji, suradnje policije i državnog odvjetništva te korupcije. To ga je dovelo do pozicije zamjenika načelnika Odjela te je time postao prvi hrvatski policajac s rukovodećom pozicijom u misiji EUPOL-a:

„Biti policajac u Kabulu vrlo je opasan posao, a pravila za izlazak na teren ili do policijske postaje vrlo su složena. Koriste se blindirani terenac, zaštitni prsluci, osobno i dugo naoružanje, a obavezno je i korištenje jammera (uređaja za blokiranje daljinskih uređaja za aktiviranje improviziranih eksplozivnih naprava). Nikada ne znate kada možete postati metom napada, jer čak i afganistanski policajac preko noći može prijeći na stranu talibana. Kabul je jedan od najopasnijih gradova na svijetu, a pravila misije su da ne smijete napuštati vozilo kako biste otišli u trgovinu ni pod koju cijenu, jer u suprotnom, u sekundi vas okruže stotine ljudi od kojih možete očekivati napad hladnim oružjem, otimanje vašeg oružja ili vas čak mogu oteti. Naravno, posebna priča su napadi bombaša samoubojica kojima su 'internacionalci' meta – opisao je Vinko Lukšić stanje u Kabulu netom nakon slijetanja u zračnu luku Pleso.

Objašnjavajući svoju misiju u Afganistanu koja nije izvršna (ne postoje ovlasti klasičnog policijskog djelovanja) već savjetodavna, policajac Lukšić je dodao: „Koliko je opasno obavljati policijski posao u Afganistanu govori i podatak o 2000 poginulih policajaca u zadnja četiri mjeseca, a s obzirom na nisku plaću afganistanskog policajca koja iznosi 120 dolara, što nije dovoljno za normalan život, korupcija u policiji je vrlo raširena“.

Također, policajac Lukšić je naveo kako mu ovo nije prva misija – od 2006. do 2008. godine je bio u izvršnoj misiji u Timoru, a kao vrijedno znanje i iskustvo koje je stekao u Kabulu navodi projektni menadžment u kojemu je vrlo bitan timski rad.



Pisane vijesti