Obilježavanje Dana policije u Policijskoj upravi međimurskoj

Foto: PU međimurska

I ove godine, Policijska uprava međimurska nizom je događanja obilježila Dan policije koji se slavi 29. rujna, na blagdan Svetog Mihovila, zaštitnika hrvatske policije.

U utorak, 24. rujna od 8 do 12 sati u prostorijama Policijske uprave međimurske održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi kojoj su se,pored brojnih zaposlenika policijske uprave, odazvali i drugi građani, kao i  umirovljenici policijske uprave, te tako i ovaj put pokazali svoju humanost.

U srijedu, 25. rujna u jutarnjim satima bilo je središnje obilježavanje Dana policije. Načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić, priredio je prijem za obitelji poginulih i nestalih branitelja. Potom su ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima u zgradi policijske uprave i kod centralnog križa na čakovečkom groblju izaslanstva policije i Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Čakovec položila vijence i zapalila svijeće. U crkvi Sv. Nikole Biskupa u Čakovcu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje policijski kapelan Ivica Horvat, sa braćom svećenicima, održao je Svetu misu zadušnicu nakon koje je u centru grada, na Franjevačkom trgu, za djecu dječjih vrtića održana likovna radionica i preventivna akcija „Sigurno kretanje prometnicima“, a za sve posjetitelje organizirana je i atraktivna pokazna vježba Interventne jedinica policije. Na postavljenim info punktovima građanima su se prezentirali preventivni programi i dijeljeni su promidžbeni letci.

U Katoličkom domu uslijedila je svečana akademija kojoj su nazočili članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, predstavnici lokalne samouprave, pravosuđa i drugih državnih tijela, predstavnici susjednih policijskih uprava i policijskih uprava iz Republike Slovenije Republike Mađarske, umirovljeni i aktivni policijski službenici policijske uprave i mnogi drugi.

Načelnik Policijske uprave međimurske, Krunoslav Gosarić u svom je obraćanju naglasio kako je stanje sigurnosti u našoj županiji i dalje na zadovoljavajućoj razini. Osim što nisu zabilježena kaznena djela ili kršenja javnog reda i mira koja bi u većoj mjeri izazvala uznemirenost građana, broj krađa i teških krađa, nakon više godina rasta, ove je godine manji, a uspješnost policije u njihovom razrješenju veći. Policija je ozbiljno zadrla i u tamnu brojku organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta razotkrivši nekoliko organiziranih skupina koje su se bavile ovom vrstom kriminaliteta, a i u domeni gospodarskog kriminaliteta zabilježen je veći broj kaznenih djela.

Ovakvo stanje sigurnosti rezultat je prije svega dobrog rada svih policijskih službenika, ali i dobre suradnje sa jedinicama lokalne samouprave kroz koju su na vrijeme detektirani problemi tako da su mogli biti pravovremeno riješeni, a veliku zaslugu u tome zasigurno imaju i Vijeća za  prevenciju.

Zamjenik župana Zoran Vidović u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo stanjem sigurnosti u našem kraju i suradnjom s policijom.

Na svečanoj su akademiji trojici policijskih službenika uručene prigodne nagrade koje im je dodijelio Glavni ravnatelj policije, a njih petorica odlukom je Ministra unutarnjih poslova izvanredno promaknuto u više zvanje.

Prigodne nagrade zbog iskazane visoke profesionalnosti kojom se osobito doprinosi stanju sigurnosti Republike Hrvatske primili su Nikola Kontrec, Ivica Požgaj i Ivan Blagus, a policijski službenici Renato Kodba, Zlatko Baranašić, Nenad Plevnjak, Miljenko Zorković i Bruno Hozmec promaknuti su u viša policijska zvanja.

U glazbenom dijelu goste svečane akademije svojim su odličnim glazbenim izvedbama zabavili zbor učenika Gimnazije Josip Slavenski iz Čakovca predvođen prof. Damirom Rodigerom i mlada kantautorica Lea Šprajc praćena violinisticom Patriciom Juračić.

U srijedu, 25. rujna na grobove poginulih policajaca načelnici policijskih postaja položili su vijence, a čitav će program obilježavanja Dana policije završiti u subotu 28. rujna sportskim druženjem policajaca „Međimurje open 2013.“  u organizaciji IPA-e međimurje.

Valja spomenuti i kako su u razdoblju od 24. do 27. rujna, u sklopu akcije „Dani policije 2013.“u suradnji s Vijećima za prevenciju gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća, te Općinom Štrigova održani informativni punktovi na kojima su građani savjetovani o svim aspektima sigurnosti i upoznati sa djelokrugom rada policije, te su im prezentirali preventivni programi i podijeljeni promidžbeni letci,. Preventivnim akcijama „Sigurno kretanje prometnicama“ i „Sigurno i vješto u prometu“ obilježen je „Europski tjedan kretanja“, a Policijsku upravu međimursku povodom Dana policije posjetila su i djeca dječjih vrtića „Bambi“ i „Čakovec“ iz Čakovca.