U Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj obilježen Dan policije

Foto: PU sisačko-moslavačka

Ovih se dana diljem Policijske uprave sisačko-moslavačke obilježava i proslavlja Dan policije i blagdan zaštitnika policajaca Sv. Mihovila

Tako su jučer, 26. rujna, ispred zgrade Policijske postaje u Kutini kod spomenika poginulim i preminulim kutinskim policajcima predstavnici obitelji poginulih i preminulih branitelja te izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće.

Središnja svečanost održana je danas, 27. rujna, u Sisku. Započela je u jutarnjim satima okupljanjem uzvanika u prostorijama Interventne jedinice policije gdje je načelnik policijske uprave Marko Rašić, s članovima svog kolegija i načelnicima policijskih postaja, upriličio svečani domjenak i primio goste.

Uz brojne članove obitelji poginulih policajaca Policijske uprave sisačko-moslavačke, nazočni su bili zamjenici županice Sisačko-moslavačke županije Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil, zatim Županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak, gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović, zamjenik gradonačelnice Grada Siska, Vlado Andučić, predstavnici pravosuđa, predstavnici hrvatske vojske i svećenstva, kao i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici medija.

Čestitajući kolegicama i kolegama Dan policije i blagdan Sv. Mihovila načelnik Marko Rašić se prisjetio u Domovinskom ratu poginulih i nestalih hrvatska redarstvenika iz naše Policijske uprave te naših kolega koji su poginuli obavljajući redovne policijske poslove. "Obaveza svih nas upravo njima u čast i ponos je da svoje zadaće obavljamo korektno i profesionalno na zadovoljstvo svih nas kao i građana Županije", istaknuo je Rašić.

Čestitajući Dan policije zamjenik županice Zdenko Vahovec rekao je: "Ovom prigodom neizbježno se moramo prisjetiti stvaranja suvremene hrvatske države, jer se upravo iz redova policije, prve oružane sile u obrani domovine, razvila hrvatska vojska. Policijsko zvanje posebno je opasno i zahtijeva hrabre i sposobne ljude, stoga vam zahvaljujem na nesebičnom doprinosu zajednici i očuvanju sigurnosti u našem društvu, plemenitom radu i posvećenosti svom životnom pozivu. Vjerujem kako će suradnja Policijske uprave i Županije i dalje biti na zavidnoj razini.“

Načelnik Rašić je nakon prigodnih obraćanja petorici policijskih službenika naše policijske uprave uručio rješenja o iznimnim promaknućima, a koje je  povodom Dana policije promaknuo potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova gosp. Ranko Ostojić.

Rješenja o iznimnim promaknućima uručena su:  

- Jozi Čaliću, voditelju službe pravnih, financijskih i tehničkih poslova Policijske uprave sisačko-moslavačke

- Toni Mašunjcu, načelniku Policijske postaje Kutina

- Ivanu Cvitanu, policijskom službeniku kriminaliteta droga u Odjelu kriminaliteta droga

- Damiru Slunjskom, vođi sektora u Policijskoj postaji Sisak   

- Dubravku Franiću, vođi graničnog sektora u Policijskoj postaji Dvor

Prisjetili smo se i našeg najtrofejnijeg olimpijca, policijskog službenika Policijske postaje Sisak Senada Mujagića kojem je također danas, u amfiteatru Ravnateljstva policije, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić uručio zahvalnicu za sudjelovanje i osvojene medalje na „Svjetskim policijskim i vatrogasnim igrama“ u Belfastu.

Nakon svečanog domjenka ispred središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac u Sisku položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je vojno-policijski kapelan don Milenko Majić predvodio prigodnu molitvu.

Potom je u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa kancelar sisačke biskupije, mons. Marko Cvitkušić, predvodio svetu misu zadušnicu za sve poginule i nestale pripadnike Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Nastavak svečanog obilježavanja nastavljen je na popularnoj sisačkoj šetnici gdje su građani na Danu otvorenih vrata odnosno postavljenim štandovima mogli razgledali izloženu opremu i tehniku kojom se u svom svakodnevnom radu koriste policijski službenici. Policajcima su se pridružili i djelatnici Autokluba Sisak, Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, Obiteljskog centra Sisak te Vatrogasne postrojbe Grada Siska. Posebno nas je razveselio posjet sisačkih školaraca, prvašića iz Osnovne škole 22. lipnja te učenika trećih razreda iz Osnovne škole Viktorovac.

Nadamo se ćemo i dogodine u ovakvom ugodnom druženju proslaviti naš dan, Dan policije i blagdan Sv. Mihovila.