Druga godina rada Informativnog centra policije Karlovac

Foto: PU karlovačka
Uoči rođendana grada Karlovca, 2007. godine Grad Karlovac i Karlovačka županija Policijskoj upravi karlovačkoj na raspolaganje su dodijelili gradski prostor za potrebe policije.

PU karlovačka u tim prostorijama otvorila je Informativni centar policije.
 
Otvaranjem Informativnog centra policije postigli smo da građani dođu k nama u prostorije koje nisu službene na neobavezno druženje, razgovor i rješavanje svog problema, da ih educiramo, a ne samo da ih preventivno - represivno sankcioniramo.
 
Samo dobri odnosi između policije i javnosti utječu na veću učinkovitost policije po svim segmentima njezinog djelovanja, a koji pridonose stvaranju klime povjerenja u društvu i profesionalnog odnosa.
 
S ponosom ponovno ističemo da je Policijska uprava karlovačka, četvrta policijska uprava u Republici Hrvatskoj koja je nastavila niz otvaranja informativnih centara za građane, uz već otvorene u Policijskoj upravi zagrebačkoj, varaždinskoj i bjelovarsko - bilogorskoj.
 
Pozitivno je svakako u tome i treba ga označiti kao visok stupanj spremnosti građana na prihvaćanje promjena i na aktivno uključivanje u proces promjena.

Ovo je svakako prilika da se policija iz jedne tradicionalne konzervativne strukture državne uprave preobrazi u strukturu koja će inicirati i predvoditi brojne pozitivne promjene u društvu.

Od otvorenja 12. srpnja 2007. godine do danas, ICP centar posjetilo je ukupno 1 259 građana.

U vremenu od 12. srpnja 2008. do danas ICP centar posjetilo je ukupno 320 građana. U odnosu na vremenski period 12. srpnja 2007. godine do 11. srpnja 2008. godine kada je ICP centar posjetilo 750 građana uočavamo pad, što nam je pokazatelj da ćemo morati ozbiljno pristupiti afirmiranju građana i uključivanju kako građana tako i drugih struktura lokalne vlasti u rad istog.
 
Od ukupno 320 građana najviše pitanja bilo je vezano upravo uz upravne poslove i to: osobna iskaznica (124), putovnica (65), vozačke dozvole (11), prijava i odjava prebivališta (11) i drugo. Pitanja se postavljaju kako osobno tako i pozivom na telefon. 
 

Građani (i strani državljani) se interesiraju:

 • o mogućnosti kampiranja uz rijeku
 • o radu Policijske akademije i prijavi na natječaj MUP-a
 • za uvid u kaznene bodove ostvarene u prekršaju iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (u ICP centru je moguće provjeriti stanje istih)
 • o prelasku državne granice i nošenju određenih stvari, poklona i sl.
 • o tome gdje se nalaze pojedine ustanove (banka, porezna uprava, pojedine trgovine, …)
 • informiraju se o ulicama


Građani imaju pritužbu:

 • nekolicina stanara iz gradske četvrti Zvijezda žalila se na parkiranje vozila u Haulikovoj ulici (koja nemaju naljepnicu "zvijezda") posebno u večernjim satima kada stanari ne mogu parkirati u istoj
 • građani manjih stambenih zgrada (gdje ne postoji kontakt područje) zbog narušenih susjedskih odnosa žale se na ne zaključavanje ulaznih vrata (haustora), parkiranje vozila u dvorištu, galamu djece i drugo
 • stranke traže informacije koje nisu iz domene policije, pa ih se upućuje uglavnom u Komunalno redarstvo, Državni inspektorat, Hrvatske ceste i druge službe gdje mogu pravovremeno ostvariti svoja prava
 • na bicikliste i motoriste u gradu
 • pijančevanje i buku po parkovima
 • viku i galamu u noćnim satima
 • na vlasnike pasa koji iste drže bez nadzora i drugo


Posjet Informativnom centru policije i provedene aktivnosti:

 • posjet delegacije francuske i njemačke policije
 • organizirane su tiskovne konferencije povodom provođenja: akcije Manje oružja - manje tragedija, akcije Upoznavanje građana s oblicima vršnjačkog i obiteljskog nasilja
 • građanima je bio osiguran u prostoru ICP centra simulator vožnje motocikla i mopeda na kojem su mogli isprobati svoju vožnju
 • zahvaljujemo Udruzi Roda i savjetnici u projektu "Sigurno u autosjedalici" zbog dobre suradnje i donacije brošura centru, kao i Karlovačkoj županiji na donaciji slikovnica "Pazi, mine!" koje koristimo u centru i radu na terenu. Iste brošure mogu dobiti i naši građani, naravno i sve obrasce za izdavanje dokumenata, savjet policijskog službenika koji se nalazi u centru, besplatno glasilo "Mir, ugled, povjerenje", brošure sa savjetima kako ne postati žrtva kaznenog djela i drugo.

Hvala Vam što nas posjećujete!