17. studeni - Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

Foto: MUP

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa ove godine obilježava se 17. studenog. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Jedan od ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine je smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 tisuća stanovnika.

Ove godine na razini Karlovačke županije obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije, koji su zajedničkom suradnjom izradili prigodni letak kojim nastoje upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba, te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Nadalje, 90% prometnih nesreća događa se upravo greškama vozača, a najčešći uzroci su: brzina, alkohol, sigurnosni pojas, zaštitna kaciga i drugo. 

Policija će ovaj prigodni letak dijeliti sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke i to u razdoblju od 13. do 17. studenog 2013. godine. Ovim letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu policija će ukazivati na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu i podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na još višu razinu.