"Judo je više od sporta"

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Projekt judo kluba „Auto Čuljak“ iz Vinkovaca naziva „Judo je više od sporta“  predstavljen je petak, 29. studenog, u maloj sportskoj dvorani Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Vinkovcima. Publika, dva razreda prvašića, uz povike, brojne glasne uzdahe i pljesak koji se provlačio za čitavog trajanja programa, u potpunosti je bila zadovoljna viđenim. Kako i ne bi kada su im pravi majstori borilačkih vještina, pokazali kako je ovo sport u kojem djevojčica može bez problema svladati vidno krupnijeg dječaka, muškarac niska rasta može pobijediti muškarca znatno višeg muškarca, a posebice, kako se, uz pravilno izvođenje judo zahvata, svatko  može obraniti od napada nožem, palicom i pištoljem.

Ovaj projekt vinkovačkog judo kluba ima za cilj približiti drevnu japansku vještinu što većem broju djece, obzirom da je ove godine judo uveden u školski sustav sportova. Kroz interakciju sa sportašima, pripadnicima vojske i policije, kineziolozima, sportskim djelatnicima djeci će se pružiti osnovne informacije o povijesti ovog sporta, ali i prenijeti poruka kako, osim održavanja tjelesnog zdravlja ovaj sport iziskuje, više nego bilo koji drugi, sklad uma i tijela, gaji prave duhovne vrijednosti, a one su poštivanje pravila i protivnika, usavršavanje samodiscipline i postupno napredovanje u znanju kroz klase i polaganje pojaseva.

Na današnjoj promociji ovog projekta sudjelovali su, osim predstavnika judo kluba „Auto Čuljak“, i predstavnici organizacija koje su partneri u provođenju projekta- Slaviša Bradić, ispred Hrvatskog judo saveza, Mirjana Bošnjak Kobaš, tajnica judo kluba „Auto Čuljak“ i predsjednica Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca i Luka Kalinić, predsjednik Županijskog saveza sportova vukovarsko-srijemske županije i voditelj Operativno-komunikacijskog centra PU vukovarsko-srijemske.

 Policijska uprava vukovarsko-srijemska pridružila se projektu „Judo je više od sporta“ , obzirom da je judo neizostavan dio tjelesnih vježbi, koje su, sukladno Pravilniku o policijskom obrazovanju, policijski službenici dužni redovito provoditi. Naime, posebno mjesto u njemu imaju tzv. judo padovi, koje će, kako se projekt bude širio na ostale vukovarsko-srijemske osnovne škole, pripadnici Interventne jedinice policije, kroz pokazne vježbe demonstrirati učenicima. Kako bi participiranje Policijske uprave vukovarsko-srijemske pospješilo značaj ovog projekta, pokazne vježbe će izvoditi policijski službenici Interventne jedinice policije, koji su i sami članovi judo kluba „Auto Čuljak“.

Organizacijska jedinica prevencije PU vukovarsko-srijemske, kroz sudjelovanje u organizaciji provođenja ovog projekta, nastoji pojačati poruke dvaju kampanja Ministarstva unutarnjih poslova –„Zdrav za 5“ i „Živim život bez nasilja“, kojima se želi potaknuti mlade da žive zdravim životom, baveći se sportom i kreativnom aktivnostima, što će ih u konačnici izgraditi u zadovoljne osobe, korisne članove društvene zajednice.