Upozorenje pješacima i vozačima bicikla

Policijski službenici Policijske uprave međimurskeu cilju zaštite najranjivijih sudionika u cestovnom prometu, tijekom dana 24. listopada i 28. studenoga ove godine, proveli su preventivno-represivnu akciju "Pješaci i vozači bicikla oprez!“.

Foto: Ilustracija 

Policijski službenici Policijske uprave međimurskeu cilju zaštite najranjivijih sudionika u cestovnom prometu, tijekom dana 24. listopada i 28. studenoga ove godine, proveli su preventivno-represivnu akciju "Pješaci i vozači bicikla oprez!“.

Tijekom provođenja akcija zabilježeno je ukupno 115 prekršaja, od čega su 110 prekršaja počinili vozači bicikla i 5 prekršaja pješaci, a što predstavlja zabrinjavajući podatak iz kojeg je vidljivo kako pješaci i vozači bicikla ne poštuju pozitivne zakonske odredbe vezane uz njihovo obilježavanje i kretanje u prometu radi vlastite sigurnosti. Najčešći prekršaji koji su zabilježeni odnose se na neobilježavanje reflektirajućim materijama osobito vozača bicikla koji su u obvezi osim svjetala nositi i reflektirajući prsluk ili biciklističko odijelo.

Stoga ponovno želimo skrenuti pješacima i vozačima bicikla na odredbe zakona „Zakona o sigurnosti prometa na cestama“, koje se odnose na obilježavanje reflektirajućim materijama tekretanje pješaka i vozača bicikla: 

  • Pješak se ne smije kretati ni zadržavati na kolniku.Pješak se mora kretati nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.
  • Na cesti na kojoj ne postoji nogostup ili druga površina određena, odnosno prikladna za kretanje pješaka, ili na cesti na kojoj postoji nogostup ili druga površina određena, odnosno prikladna za kretanje pješaka kojom se pješaci ne mogu koristiti iz bilo kojeg razloga, pješaci se mogu kretati kolnikom. Ako se pješak kreće kolnikom, mora se kretati što bliže rubu kolnika na način kojim ne ometa i ne sprečava promet vozila. Pješak je dužan preko kolnika i biciklističke staze ili trake prelaziti pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjeri da to može učiniti na siguran način. Za ove prekršaje propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.
  • Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.
  • Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika i to jedan iza drugog. Za nepoštivanje ove odredbe predviđena je novčana kazna vozaču u iznosu od 300,00 kuna.
  • Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom ne smije početi takvu radnju, ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu. Prije započinjanja takve radnje vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu. Za nepoštivanje ove odredbe predviđena je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna.
  • Vozač koji se vozilom uključuje u promet na cesti ili drugoj prometnoj površini dužan je propustiti sva vozila i pješake koji e kreću cestom, odnosno prometnom površinom na koju se uključuje. Za nepoštivanje ove odredbe predviđena je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna.

 

U cestovnom prometu na području Međimurske županije u odnosu na 2012. godinu. zabilježen je porast smrtnog stradavanja osoba za 50,00%. Promatrajući svojstvo sudionika poginulih osoba kako ove godine bilježimo 3 smrtno stradala pješaka i 1 vozača bicikla, dok u 2012. godini zabilježeno smrtno stradavanje 1 pješaka, a dok smrtno stradalih vozača bicikla nije bilo.