Priopćenje za medije

Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu održao je četvrtu sjednicu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na kojoj su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva policije na kojoj se raspravljalo o slijedećim temama te su doneseni niže navedeni zaključci. 

Foto: Ilustracija

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Nacionalni odbora za borbu protiv nasilja u sportu

Priopćenje za medije

 

Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu održao je četvrtu sjednicu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na kojoj su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva policije na kojoj se raspravljalo o slijedećim temama te su doneseni niže navedeni zaključci.

Pokazatelji govore da je od osnutka Nacionalnog odbora došlo do smanjenja protupravnih ponašanja na sportskim natjecanjima te da se povećao broj aktivnosti nadležnih institucija usmjerenih prema rješavanju problema nasilja, posebno onih koje se odnose na strategiju isključenja nasilnika sa sportskih objekata. Zaključeno je kako je Nacionalni odbor pokrenuo mehanizme za suzbijanje nasilja te je došlo do značajnih promjena u sigurnosnom aspektu, a danas je stupanj sigurnosti na stadionima veći nego prije osnutka Nacionalnog odbora.

Vezano uz vaucherizaciju, raspravljalo se o aktualnom stanju i poštivanju odluka Nacionalnog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza od strane svih dionika nogometnih natjecanja te je zaključeno da klubovi imaju problema sa provođenjem odluka i mjera ili ih u potpunosti odbijaju provesti. Također, pojedini čelnici klubova svojim jednostranim odlukama ne doprinose rješavanju problema nasilja na nogometnim utakmicama. Nacionalni odbor stoga je zauzeo jasan i čvrsti stav kojim osuđuje ovakvo postupanje. Međutim, Nacionalni odbor ustraje u svojim odlukama, čiji rezultati ne mogu biti vidljivi u kratkom vremenskom razdoblju, a svaka mjera traži vrijeme neophodno za potpunu implementaciju.

Predstavnici Republike Hrvatske pri Stalnom odboru Europske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledatelja na sportskim priredbama, posebice na nogometnim utakmicama, pri Vijeću Europe, informirali su odbor o svom sudjelovanju na 37. sjednici održanoj u Strasbourgu 10. i 11. prosinca 2013. godine. Jedna od tema sjednice bilo je i usmeno izvješće o evaluacijskom posjetu predstavnika Vijeća Europe i UEFA-e Hrvatskoj, u kojem je istaknuto da RH napreduje po pitanju sigurnosti na stadionima. Također, pohvaljen je hrvatski zakonodavni okvir, koji je ocijenjen kao jedan od boljih u Europi.

Nacionalni odbor, čija je sjednica održana 12. prosinca 2013., raspravljao je i o uspostavi dijaloga s navijačima te u vezi s tim naglasio kako je prvenstveno zakonska obaveza klubova da komuniciraju i surađuju s udrugama navijača. Nacionalni je odbor, međutim, spreman na dijalog s legitimnim predstavnicima navijačkih udruga, koji imaju konstruktivne i na zakonu utemeljene  prijedloge prvenstveno o temama koje se tiču  rješavanja problema nasilja i drugih protupravnih ponašanja. 



Pisane vijesti