Svečano zatvoren Twinning projekt - EU IPA 2010.

Provedbu Twinning projekta „Integrirano upravljanje granicom (IBM) - daljnje jačanje provedbenih kapaciteta Carine i granične policije“ predstavili su 18. prosinca, u Ravnateljstvu policije predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova - Uprava za granicu, Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva financija, Carinske uprave.

Foto: MUP

Provedbu Twinning projekta „Integrirano upravljanje granicom (IBM) - daljnje jačanje provedbenih kapaciteta Carine i granične policije“ predstavili su 18. prosinca, u Ravnateljstvu policije predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova - Uprava za granicu, Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva financija, Carinske uprave.

Projekt je vrijedan 500 tisuća eura, a partneri su Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj Republike Austrije i Ministarstvo financija Republike Hrvatske - Carinska uprava, a bio je usmjeren na razvoj učinkovitog sustava upravljanja granicom u Republici Hrvatskoj radi uspostavljanja veće sigurnosti na međunarodnim granicama i smanjenja prekograničnog kriminala te nezakonitih migracija, pružajući pravi omjer slobodne trgovine i zaštite društva.

Financiran je sredstvima predpristupne pomoći Europske unije - IPA i proveden je unutar 12 mjeseci. Twinning projekt je omogućio potrebne operativne kapacitete i kvalificirano osoblje u svrhu potpore graničnoj kontroli te osigurao poboljšanje suradnje s tijelima nadležnim za provođenje nadzora na granici, posebice s graničnom policijom i carinom. Također je  unaprijedio i suradnju u pogledu nekih radnih procedura kao što je, primjerice, procesuiranje u slučaju krijumčarenja cigareta, dobara i slično.

Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, pozdravio je prisutne i osvrnuo se na provedbu Integriranog upravljanja granicom: „Osiguranje vanjske granice Europske unije jedan je od najvažnijih prioriteta hrvatske policije i MUP-a. Ovim projektom učinili smo još jedan korak k dodatnoj izgradnji kapaciteta granične policije za postizanje zadovoljavajuće razine sigurnosti Republike Hrvatske i Europske unije, a i korak smo do ispunjavanja šengenskih standarda. Granicu čuva 6 200 graničnih policajaca i uložena su znatna sredstva u tehnički dio kao što su policijska vozila, od brodova do helikoptera. Svrha ovog projekta je povećati sigurnost na vanjskim granicama Europske unije i zaustaviti ulazak kriminala na teritorij Hrvatske ali i Europske unije. Projekt je proveden u skladu sa standardima šengenskog prostora, a njime je razvijena vrlo dobra međuagencijska suradnja između MUP-a i Carine ali i međunarodna suradnja s Agencijom za europske integracije i ekonomski razvoj Republike Austrije.

Težište ovog projekta bilo je i obrazovanje i stručno usavršavanje policijskih službenika granične policije i carine te nadogradnja njihovih znanja integriranim upravljanjem granicom i pravilnoj primjeni šengenske pravne stečevine.

Projekt je rezultirao izradom dokumenta pod nazivom „Zajedničke međuagencijske kontrolne procedure“ koji će pridonijeti standardizaciji i osiguranju ujednačene kvalitete postupanja policije i carine na cestovnim, željezničkim i zračnim graničnim prijelazima. Zahvaljujem  našim austrijskim kolegama na ovom projektu, na znanju i iskustvu i svesrdnoj pomoći te se nadam bliskoj suradnji i u budućnosti.“

Vesna Kadić Komadina, zamjenica ravnatelja Carinske uprave osvrnula se na provedbu ovog projekta te je među ostalim rekla:  „Ono što se događa u našem okruženju, ne samo na nacionalnoj razini i na razini EU nego i na globalnoj razini, uzimajući u obzir i globalizaciju, globalne prijetnje, jačanje međunarodne trgovine, sve što se događa novo u okruženju, a kada govorimo o prijetnjama, tu su terorističke prijetnje i organizirani prekogranični kriminal i slične aktivnosti. Moram reći da je sigurnost granica dobila jedan puno važniji značaj možda i najveći prioritet Europske unije, a s obzirom na kompleksnost hrvatske vanjske granice – na njezinu dužinu od preko 1300 kilometara - Hrvatska je dobila puno važniju ulogu u zaštiti ne samo nacionalnih nego i vanjske granice EU za koje znamo da su izuzetno kompleksne.

Integrirano upravljanje granicom je jedan od najzahtjevnijih zadataka i najzahtjevnijih alata u provedbi nadzora državne granice jer zahtijeva suradnju, ne samo pojedinih službi nego i međuagencijsku suradnju, na nacionalnoj razini ali i međunarodnu suradnju. Ono što IBM podrazumijeva je zajednička suradnja agencija koje djeluju na granici, to je u Hrvatskoj policija, carina i sve inspekcijske službe. IBM podrazumijeva pravne okvire na temelju kojih možemo postupati i daljnji razvoj IT tehnologija, korištenje suvremene opreme uz visoku profesionalnost svih službenika koji su uključeni u proces integriranog upravljanja granicom.“ 

Rezultate projekta koji je ocijenjen vrlo uspješnim su prezentirali i voditelji projekta, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave RH Antonio Mučnjak i Karl Primik iz Ministarstva financija Republike Austrije, savjetnica za Twinning projekt Anita Csenar, RTA kontrapartnerica Ivana Javor i zamjenica ravnatelja carine Ministarstva financija Republike Austrije Bettina Vogl-Lang.



Pisane vijesti