Prva sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH

Foto: MUP

Prva sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održava se od 19. do 20. prosinca 2013. u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Prvi dan sjednice, tijekom kojeg će se birati predsjednik i četiri potpredsjednika Savjeta, započeo je riječima predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Darije Krstičević.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Državnog ureda za Hrvate izvan RH i svoje osobno ime. Ovom prilikom želim zahvaliti svima vama koji živite izvan granica RH na svemu što ste činili i činite za dobrobit naše zajedničke domovine“, kazala je Daria Krstičević.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, prvoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH nazočio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković.

Na prvoj sjednici sudjeluje 55 članova Savjeta, predstavnika Hrvata izvan Republike Hrvatske  i 27 članova Savjeta po položaju iz Republike Hrvatske. Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan RH, a imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od četiri godine. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija Republike Hrvatske.

Inače, Savjet je utemeljen Odlukom Vlade RH 6. lipnja 2013., a zadaća mu je pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.



Pisane vijesti