Aktivnosti u prometu - obavijest građanima

Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, na prometnicama se očekuje pojačan intenzitet motornih vozila, što može dovesti do otežanog odvijanja prometa. Kako bi se osiguralo sigurno i nesmetano odvijanje prometa kao i zaštita svih sudionika u prometu, PU splitsko-dalmatinska će djelovanje prometne policije usmjeriti na upravljanje prometom i pojačan nadzor prometa na mjestima gdje se očekuje otežano odvijanje prometa, kao i činjenje prekršaja vozača i pješaka koji su u uzročno-posljedičnoj vezi sa nastankom najtežih prometnih nesreća. Pri tome će se posebno nadzirati alkoholiziranost vozača i prekoračenje brzine kretanja vozila.

  foto: ilustracija

Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, na prometnicama se očekuje pojačan intenzitet motornih vozila, što može dovesti do otežanog odvijanja prometa. Kako bi se osiguralo sigurno i nesmetano odvijanje prometa kao i zaštita svih sudionika u prometu, PU splitsko-dalmatinska će djelovanje prometne policije usmjeriti na upravljanje prometom i pojačan nadzor prometa  na mjestima gdje se očekuje otežano odvijanje prometa, kao i činjenje prekršaja vozača i pješaka koji su u uzročno-posljedičnoj vezi sa nastankom najtežih prometnih nesreća. Pri tome će se posebno nadzirati alkoholiziranost vozača i prekoračenje brzine kretanja vozila.

Vozače upozoravamo da prije kretanja na put ili općenito prije nego započnu upravljanje vozilom:

- ne konzumiraju alkohol ni druga opojna sredstva

- prethodno provjere informacije o stanju i prohodnosti cesta, te da na put kreću u vrijeme slabijeg  intenziteta prometa 

- ukoliko na put kreću u kontinentalni dio Hrvatske, vozila moraju biti opremljena propisanom zimskom opremom (zimske gume M+S ili ljetne s lancima u vozilu spremnima za montažu)

- da poštuju Naredbe o ograničenju prometa na cestama,

- da upravljaju pregledanim i tehnički ispravnim vozilom,

- da poštuju prometnu signalizaciju i upute prometne policije. 

Kako vlastitim ponašanjem ne bi doveli u opasnost sebe i ostale sudionike u prometu, molimo građane da se pridržavaju zakonskih propisa, da poštuju naredbe o ograničenju prometa na cestama, koriste pregledana i tehnički ispravna vozila, te da poštuju prometnu signalizaciju i upute prometne policije. 

Posebno je važno da građani poštuju ograničenja brzine kretanja vozila i da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva.