Uklonjene mine iz podmorja

Djelatnici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske uklonili su sedam minsko- eksplozivnih sredstava iz akvatorija Istarske županije. 

Foto: PU istarska

Kako bi se povećala sigurnost građana na moru, proteklog tjedna djelatnici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske uklonili su sedam minsko- eksplozivnih sredstava iz akvatorija Istarske županije.

Ova opsežna akcija trajala je od 16. do 21. prosinca, a u njoj su zbog složenosti sudjelovali i policijski službenici Protueksplozijske službe Uprave policije, ronioci Specijalne jedinice policije i Interventne jedinice policije, pomorski policajci sa službenim plovilima te djelatnici hitne medicinske pomoći i druge pomoćne službe.

Akcija uklanjanja mina iz hrvatskog podmorja započela je u ranim jutarnjim satima, upravo kako bi se što manje ometao normalni život građana i kako bi se povećala njihova sigurnost.

Policijski službenici uklonili  su ukupno sedam minsko-eksplozivnih sredstava na pulskom i umaškom području, a za istaknuti je pronalazak protubrodske mine iz I. svjetskog rata te mine iz Savudrije, koja je težila oko jednu tonu, a imala je oko 700 kilograma eksploziva. Izvlačenje tako zahtjevnih sredstava uvijek predstavlja poseban izazov stručnim policijskim službenicima protueksplozijske zaštite, ali i roniocima specijalne i interventne policije. Nakon izvlačenja iz mora, minsko-eksplozivna sredstva su prevezena morskim putem do poligona Marlera, gdje su uništena spaljivanjem i kontroliranim eksplozijama.  

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192.

 

„Manje oružja, manje tragedija“ – predajte oružje bez sankcija

Još je uvijek u tijeku akcija „Manje oružja - manje tragedija“ kojom Vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.



Pisane vijesti