Dan kao san: Radionica u Maloj Mučni

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 6. veljače, policijski službenici Policijske uprave u Područnoj školi u Maloj Mučni održali su radionicu iz preventivnog projekta „Dan kao san“. Radionica je održana za učenike nižih razreda Područne škole, 17 učenika te 10 baka i djedova, uz nazočnost četiri djelatnika škole.

Kroz interaktivni pristup, prikaze konkretnih situacija iz policijske prakse, nazočnima je ukazano na možebitno opasne situacije, koje se mogu dogoditi ukoliko su djeca, starije osobe, same kod kuće. Primjerice , imovinski delikti, kada osobe žele prijevarama, obmanama, iskorištavanjem životne dobi osoba, pribaviti protupravno za sebe materijalnu korist (prodaja raznih uređaja, masažera i slično, po vrlo visokim cijenama, prodaje osiguranja i drugo). Nadalje, ukoliko putem telefona nepoznate osobe dogovaraju susrete s osobama i traže osobne podatke, donose dobre vijesti o dobicima na nagradnim igrama, naplaćuju dugove na licu mjesta, traže „humanitarnu pomoć“, ulaze u stan/kuću pod izlikom da se ne osjećaju dobro.

Djeca su pomogla u realističnim prikazima situacija, što učiniti ako nam se nepoznata osoba obrati, predstavi se da poznaje njihove roditelje, želi da dijete pođe s njime, dakle da se ne komunicira s nekime za kog ne znamo tko jest, pozovemo policijske službenike na br. 192, odnosno obratimo se odrasloj osobi za pomoć.

Djeci i starijim osobama je ukazano kako da paze na novac i dragocjenosti, da ih ne nose sa sobom na mjestima lako dostupnima onima koji bi novac otuđili (u stražnjem dijelu hlača, tako da bude  preko odjeće vidljivo gdje nose novčanik i sl.).

Policijski službenici, djeca i starije osobe međusobno su komunicirali, navodili primjere za koje su čuli ili osobno doživjeli. Na kraju djeca su nacrtala i napisala na radovima što su naučili tijekom radionice, a podijeljeni su im promo materijali, 35 letaka i jedan plakat.