Obilježena 11. obljetnica pogibije Željka Murka

Foto: PU međimurska

Svečano je, 12. veljače, obilježena obljetnica tragične pogibije djelatnika Policijske uprave međimurske Željka Murka, koji je prije jedanaest godina izgubio život obavljajući dužnost kao pripadnik naše Uprave u potrazi za pljačkašem banke u Nedelišću.

Kao i prijašnjih godina, u jutarnjim satima u šumi kod Gornjeg Kuršanca, uz Spomen ploču na mjestu njegove pogibije, vijenac i svijeće položilo je izaslanstvo Policijske uprave međimurske i članovi njegove obitelji, a nakon toga su izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije, Policijske uprave međimurske, Međimurske županije, Grada Čakovca, UHVDR i DVD Mihovljan, te članovi njegove obitelji, položili vijence i zapalili svijeće na njegovom grobu u Čakovcu i kod spomen ploče u Mihovljanu.

Na komemorativnom skupu u prostorijama DVD Mihovljan okupljenima su se prigodnim riječima obratili dr. Josip Mihaljević ispred Ministarstva unutarnjih poslova, te župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač koji su djeci pokojnog Željka Murka uručili i prigodne novčane darove.

Obilježavanje obljetnice Željkove pogibije završit će u petak, 14. veljače, kada će se u sportskoj dvorani Policijske uprave međimurske održati tradicionalni memorijalni malonogometni turnir "Željko Murk", na kojem će  sudjelovati ekipe svih ustrojstvenih jedinica Policijske uprave međimurske te malonogometna ekipa Mjesnog odbora Mihovljan.

Podsjetimo, policijskog službenika Postaje prometne policije Čakovec Željka Murka 2003. godine u šumi zvanoj „Dobšina graba“ kod Kuršanca, nedaleko od Dravskog mosta tijekom potjere je ustrijelio Marsel Budimir, pljačkaš poslovnice Varaždinske banke u Nedelišću.  

Željko je u policiju ušao 1991. godine i kao i većina njegovih kolega bio aktivan sudionik u Domovinskom ratu. Tijekom te 1991. godine sudjelovao je u akcijama kod Erduta, Borovog Sela i Tovarnika, a 1995. u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“ na području Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Godine 1993. odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a 1997. godine Spomenicom Domovinske zahvalnosti. Kao i svi policijski službenici u rujnu 1996. godine dao je svečanu prisegu kojom se obvezao da će u svakoj zgodi pa i u slučaju vlastite pogibelji čuvati živote, osobnu sigurnost i imovinu svih stanovnika Republike Hrvatske, te da će savjesno, odgovorno i profesionalno izvršavati službene zapovjedi, čuvati službenu tajnu, poštivati prava čovjeka i štititi dostojanstvo svake osobe.

Tragičnog dana 12. veljače 2003. godine Željko je, poštujući datu prisegu, nesebično izložio svoj život pokušavajući zaustaviti hladnokrvnog pljačkaša.

Iza sebe je ostavio troje djece, Renata rođenog 1992. godine, Filipa rođenog 1994. godine i Frana rođenog 2001. godine, te suprugu Kristijanu. Njegov ubojica osuđen je na 40 godina zatvora.

S ponosom ćemo, dragi prijatelju i kolega Željko, čuvati uspomenu na tebe. Bilo nam je časno živjeti i raditi s Tobom!