Zdrav za 5: Održana prva radionica namijenjena stručnim suradnicima u nastavi

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje te Službe prevencije Ravnateljstva policije, a u sklopu provedbe komponente III. preventivnog projekta „Zdrav za 5“održana je prva pripremna radionica namijenjena stručnim suradnicima u nastavi.

Radionicu koju je pohađalo oko 60-tak sudionika otvorila je Ivana Biljan, viša savjetnica za stručne suradnike i pedagoge ispred Agencije za odgoj i obrazovanje.

Cilj ove višesatne radionice jeste priprema stručnih suradnika u nastavi za neposredan rad sa učenicima VIII., I. i II. razreda srednjih škola, u području prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću.

U edukaciji stručnih suradnika i upoznavanju s ciljevima i svrhom Projekta Zdrav za 5, sudjelovali su stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ljiljana Muslić i dr. Iva Pejnović-Franelić te Ivana Modrić i Ivo Jakić ispred Službe prevencije Ravnateljstva policije .

Kako su 10. veljače 2014. godine, ministri zdravlja, zaštite okoliša i prirode, unutarnjih poslova te znanosti, obrazovanja i sporta potpisali su zajednički Sporazum o suradnji u provedbi preventivnog projekta „Zdrav za 5“ za školsku godinu 2013./2014 došlo je do određenih novina u odnosu na prethodni Sporazum iz 2012./2013. godine. Naime, u Projekt se od 10. veljače 2014. godine uključilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. No, važno je napomenuti i kako je nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“ u curriculum Zdravstvenog odgoja odnosno Nastavni plan i program zdravstvenog odgoja, modul Prevencija ovisnosti.

Na taj način, u provedbu zdravstvenog dijela Projekta točnije u neposredan rad sa učenicima, pored djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo, uključili su se stručni suradnici u nastavi čime je Projekt dobio na dodanoj vrijednosti.

Već je u prvoj godini provedbe projekta „Zdrav za 5“edukativnim aktivnostima bilo obuhvaćeno gotovo 14 tisuća učenika VIII., I. i II. razreda srednjih škola diljem Hrvatske, a istim intenzitetom nastavilo se i u ovoj, drugoj godini provedbe.

Preventivni projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti te zlouporabe alkohola, droga, igara na sreću, jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša te općenito jačanje međusektorske suradnje.

Osim djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo i stručnih suradnika u nastavi, u provedbi Projekta u osnovnim i srednjim školama diljem Lijepe naše, sudjeluju i policijski službenici za prevenciju policijskih uprava.