Savjeti i upozorenja vlasnicima i vozačima traktora

Očekujući pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila te radnih strojeva na prometnicama svih kategorija, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke će u nadolazećem razdoblju kada nastupa i sezona izvođenja poljoprivrednih radova

Foto: Ilustracija

Očekujući pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila te radnih strojeva na prometnicama svih kategorija, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke će u nadolazećem razdoblju kada nastupa i sezona izvođenja poljoprivrednih radova, kroz preventivno, ali i represivno djelovanje u cestovnom prometu provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.

Primjerice, samo na području Policijske uprave sisačko-moslavačke registrirano je 8626 traktora i 1726 priključnih vozila, što zapravo govori o živom prometu ove vrste vozila.    

U 2013. godini na prometnicama PU sisačko-moslavačke evidentirane su 32 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači traktora, od kojih je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, osam sa ozlijeđenim osobama i 23 prometne nesreće s materijalnom štetom.

U navedenim nesrećama tri vozača traktora zadobila su lakše tjelesne ozljede.    

Prometne nesreće i stradavanja ove kategorije vozača u prometu najčešće se događaju zbog nepropisnog skretanja i nepoštivanja prednosti prolaska. 

U prometnim nesrećama prošle su godine evidentirana četiri vozača traktora koji su pod utjecajem alkohola sudjelovali u prometnim nesrećama.

Najviše alkoholiziranih vozača zabilježeno je na području Novske i to dva te po jedan vozač na području Sunje i Siska.    

U usporedbi sa 2012. godinom, broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora je smanjen za sedam nesreća, kao i broj ozlijeđenih traktorista u 2012. godini kada je evidentirano četiri teško i 10 lakše ozlijeđenih vozača.

Također je smanjen i broj alkoholiziranih vozača traktora, u 2012. godini evidentirano je 11 alkoholiziranih vozača, dok je i tada najčešća okolnost koja je prethodila događanju prometnih nesreća bila nepropisno skretanje.


Kaznene odredbe za najčešće prekršaje vozača traktora i radnih strojeva

 
- Novčanom kaznom od 5 000 do 15 000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (bez vozačkog ispita)

- Novčanom kaznom od 1 000 kuna kaznit će se vozač koji ne zaustavi vozilo i ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor

- Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole

- Novčanom kaznom od 1 000 kuna kaznit će se također vozač koji u prometu na cestama upravlja vozilom koji nema ispravne gume, propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje ili uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila. 

Napominjemo, da je dužnost svakog vozača traktora da s vozila prije uključivanja u promet sa zemljane ceste na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom očiste blato kako ga ne bi nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu.                       

Na kraju skrećemo pozornost i upozoravamo ostale vozače na ovu kategoriju sudionika u prometu, pošto na našim prometnicama zbog obavljanja sezonskih poljoprivrednih radova već prometuje povećan broj traktora i radnih strojeva.