Policija traga za kradljivcima bicikla - u Čakovcu provedene dvije kontrole

Foto: PU međimurska

U srijedu, 21. svibnja policijski su službenici u Čakovcu proveli još jednu u nizu kontrola bicikala koje gotovo svakodnevno provode diljem naše županije. Ovaj puta kontrole su provedene kod Čakovečkog sajma i kod Županijske bolnice Čakovec. Provjeravali su se svi bicikli i njihovi vlasnici, a sve sa ciljem da se pronađu ukradeni bicikli i otkriju kradljivci.

Naime, od početka ove godinena području grada Čakovca ukradena su 54 bicikla, a u okolnim naseljima koja su u nadležnosti Policijske postaje Čakovec još 28, dok ih je primjerice u istom razdoblju prošle godine u Čakovcu ukradeno 46, a sa okolicom 59. Od toga je ove godine pronađeno ili kradljivcima oduzeto 7 bicikla koji su vraćeni vlasnicima, ali za određeni broj pronađenih bicikla nije moguće utvrditi vlasnika pa se oni čuvaju u Policijskoj upravi međimurskoj i nakon proteka jedne godine prodaju putem javne dražbe. Podaci o tim biciklima i njihove fotografije dostupne su građanima na web stranicama PU međimurske, pod rubrikom "Pronađeni bicikli", a na istom mjestu građani također mogu pronaći savjete kako bolje zaštititi svoj bicikl.

Ukoliko netko od građana prepozna svoj bicikl, a nije prijavio njegov nestanak odnosno otuđenje, da bi bicikl preuzeo, mora dokazati njegovo vlasništvo (dokumentima, slikom, posebnim karakteristikama bicikla poznatim samo vlasniku, a svakako mora navesti mjesto i vrijeme nestanka bicikla). Točnost svojih navoda ovjerava potpisom na zapisniku pod kazneno-materijalnom odgovornošću.

Dio ukradenih bicikala vlasnici i sami pronađu odbačene i o tome ne obavijeste policiju, pa ih stoga pozivamo da pronalazak svog bicikla kojeg su prijavili kao ukradenog svakako prijave policiji kako se više ne bi tragalo za njime.

 

Dolaskom ljepšeg vremena građani se sve više koriste biciklima bilo za prijevoz ili rekreaciju, što daje više prilika za kradljivce, čemu nažalost još uvijek prečesto doprinose i sami vlasnici koji ne zaključavaju svoje bicikle ili ih ostavljaju bez nadzora na osamljenim ili mračnim mjestima koja nisu za to predviđena. Bicikli se najčešće kradu na ulici, iz garaža ili spremišta, te sa stubišta u zgradama.

 

Da bi spriječili ovakve krađe u nastavku građanima dajemo neke savjete kako da bolje zaštite svoj bicikl.

 

  • kada kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira, a ukoliko nema broja ukucajte neki prepoznatljiv broj ili znak te ga evidentirajte u policijskoj upravi, odnosno nadležnoj policijskoj postaji,
  • slikajte bicikl i sačuvajte račun,
  • stavite zaštitni lanac na bicikl i ne zaboravite ga zaključati kad ga ostavljate bez nadzora čak ni kad ga ostavljate u zajedničkim prostorijama zgrade ili sličnim mjestima,
  • koristite više vrsta zaštite jer je tako za krađu potrebno više vremena,
  • pravilno vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto,
  • koristite dovoljno dugu čeličnu sajlu ili spiralu s bravom,
  • ako imate bravu na žbicama, zaključajte je,
  • ne koristite nekvalitetne i jeftine lokote i lance,
  • za zaštitu bicikala postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju,
  • dokumente i druge vrijednosti ne ostavljajte na u torbicama na biciklu,
  • ne kupujte bicikle od nepoznatih osoba, bez dokumentacije i sumnjive cijene,

 

Policijska uprava međimurska još od 2004. godine u suradnji sa Vijećem za prevenciju Grada Čakovca, Preloga i Murskog Središća, te ostalim jedinicama lokalne samouprave provodi preventivnu aktivnost pod nazivom "Zaštitimo svoj bicikl". U sklopu te akcije oformljeni su obrasci evidencijskih listova za bicikle u koje se upisuju podaci o vlasniku i njegovom biciklu (opis, broj rame, karakteristike i dr.), a sadrži i preventivne savjete građanima kako bi se smanjila mogućnost krađe bicikla.

Evidencijski listovi dijele se u svakoj trgovini biciklima i prilikom kupovine bicikla popunjava ih prodavač, a građani svoj bicikl mogu evidentirati i u bilo kojoj policijskoj postaji.