Edukacijski video materijal za brži helikopterski prijevoz ozlijeđenih

Zrakoplovna jedinica specijalne policije jučer, 10. srpnja, bila je tv studio za snimanje edukacijskog video materijala praktične vježbe s protokolom i standardnim operativnim postupcima za prijevoz ozlijeđenih osoba u prometnih nesrećama helikopterom Ministarstva unutarnjih poslova.

Cilj je vježbe, u kojoj su sudjelovali djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i Zrakoplovne jedinice, povećati sigurnost sudionika u cestovnom prometu, odnosno da se skrati vrijeme ukrcaja ozlijeđene osobe u helikopter i što prije preveze do bolnice.

Naime, iako je Republika Hrvatska dobro prometno povezana, teško ozlijeđene pacijente je potrebno što prije, odnosno unutar tzv. zlatnog sata prevesti do bolnice.

Voditelj projekata u Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale Josip Mihaljević, dr.med. je rekao kako će video biti edukacijski materijal za sve djelatnike u hitnoj medicinskoj službi, a cilj je educirati ih kako pravilno pristupiti helikopteru, te o svim radnjama kako u i oko helikoptera.

Prema protokolu, helikopter MUP-a će prevoziti teško ozlijeđene osobe s traumama glave kojima je potrebna pomoć neurokirurga u jednom od kliničkih bolničkih centara, ali i osobe s ostalim hitnim stanjima koja izravno ugrožavaju život ili zdravlje. Helikopterom je moguće odjednom prevesti dva pacijenta na nosilima s liječnikom.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maje Grba-Bujević, dr. med. rekla je kako u ovakvim situacijama svatko treba točno znati što činiti jer je brzina važna, a u protivnom se gubi vrijeme i ugrožava pacijent.

- Video materijali su moderan i učinkovit način edukacije, a cilj nam je iz ovog materijala napraviti standardni operativni postupak. Ako djelatnik ne za što raditi to za njega predstavlja dodatan stres – objašnjava ravnateljica Grba-Bujević i podsjeća na pravilo u hitnoj medicini - „pravi pacijent u pravo vrijeme na pravom mjestu“.

Ova vježba je drugi dio projekta Pokreni srce - spasi život, u kojem osim Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i MUP-a, sudjeluju Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, MORH te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Prvi dio projekta je postavljanje automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) u ustrojstvene jedinice MUP-a te edukcija djelatnika za njihovo korištenje.

Drugi dio vježbe je odgođen zbog loših vremenskih uvjeta za snimanje.



Pisane vijesti