Utaja poreza

Ženu se sumnjiči da je, od siječnja 2008. do prosinca 2010. godine, kao vlasnica obrta, izradila fiktivne račune za fiktivne usluge na ime više isporučitelja usluga te bez znanja i odobrenja ovlaštenih osoba tih pravnih osoba stavila njihov službeni pečat i potpis.  

Foto: Ilustracija

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjom Puljankom zbog sumnje da je počinila više kaznenih djela krivotvorenja isprava te utaje poreza i drugih davanja.

Ženu se sumnjiči da je, od siječnja 2008. do prosinca 2010. godine, kao vlasnica obrta, izradila fiktivne račune za fiktivne usluge na ime više isporučitelja usluga te bez znanja i odobrenja ovlaštenih osoba tih pravnih osoba stavila njihov službeni pečat i potpis. Predmetne račune potom je prikazala u poslovnim knjigama i godišnjim prijavama poreza, s ciljem da prikazivanjem lažnih podataka izbjegne djelomično plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Također je utvrđeno da je 42-godišnjakinja, u poslovne knjige za 2010. godinu, unosila neistinite podatke da nema obvezu obračuna i uplate doprinosa i poreza i prireza na isplaćene plaće, iako je djelatnicima isplaćivala plaće, čime je umanjila obvezu obračuna i uplate poreza i doprinosa od nesamostalnog rada. Na taj je način oštetila proračun Republike Hrvatske za nekoliko stotina tisuća kuna te je protiv 42-godišnjakinje podnijeta kaznena prijava.



Pisane vijesti